Kar yağışıyla ayak burkulması ve zedelenme vakalarında artış yaşanıyor

Kar yağışıyla ayak burkulması ve zedelenme vakalarında artış yaşanıyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İhsan Ramadan, buzlanma nedeniyle ayak bileği ekleminde burkulma yaşayan kişilerin mutlaka uzman bir hekim kontrolünden geçmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Ani hareketler sonucu gerçekleşen ayak burkulması, kış günlerinde en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında geliyor. Ayağın burkulması durumu kimi zaman kısa süreli ağrı gibi etkiler ile hafif şekilde atlatılabilirken bazen de eklem zedelenmesi ve kemik kırılmasına varan sonuçlara kadar ilerliyor.

"Ayak bileği burkulması, pek çok durumda müdahaleye gerek kalmaksızın iyileşmektedir"

Eklem bölgesinde yer alan elastik yapıdaki liflerin, ayak burkulması sırasında olması gerekenden daha fazla bir esneme hareketine maruz kaldığını dolayısıyla ayağın ani dönmesi sonucu gerilen liflerin ayak sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İhsan Ramadan, "Ayak bileğinde yaşanan burkulma, elle ve göz ile yapılan tespit sayesinde kolayca anlaşılabilir. Burkulma esnasında ayak bileğinde esneme sesi duyulur ve üstüne basamayacak kadar acı hissedilir. Burkulma sonrasında ise şiddetli ağrı nedeniyle ayakta dururken ya da yürürken güçlük yaşanması, ayak burkulmasının en net belirtisi olarak görülmektedir. Buz tedavisinden sonra bölgesel olarak şişlik, morarma ve yeşerme gibi renk değişimi de ayak bileğinin burkulduğunu gösterir. Ayak bileği burkulması, pek çok durumda müdahaleye gerek kalmaksızın iyileşmektedir ancak burkulmanın sonucu ortaya çıkan ağrıyı gidermek ve eklem bölgesini rahatlatmak için evde yapılabilen basit ön tedaviler uygulanabilir." şeklinde konuştu.

Evde uygulanabilecek tedaviler nelerdir?

Op. Dr. Ramadan evde uygulanacak basit tedavileri;

"Buz Kompresi: Ayak burkulmasından hemen sonra bir buz torbası ile kompres yapılması, ayakta oluşan ağrının giderilmesi yönünde en güçlü tedavi yöntemidir. İlk uygulama sırasında en az yarım saat olmak koşuluyla ağrı geçene kadar belirli aralıklarla buz uygulaması yapılmalıdır.

İstirahat: Burkulan ayağın üzerine kesinlikle basılmamalı, rahat bir yerde sırt üstü pozisyonda istirahat edilmelidir. Ayrıca kan dolaşımının dengelenmesi ve şişliğin azaltılması için bir yastık yardımıyla ayak kısmı kalp hizasının üstüne çekilmelidir.

İlaç: Doktor tavsiyesi ile alınan ağrı kesici ilaçlar, ayak burkulmasından doğan ağrının azaltılması için etkili bir yöntemdir." şeklinde sıraladı.

"Hareketsiz ayak kaslarını güçlendirmek üzere bir takım pratik egzersizleri ev ortamında da gerçekleştirebilirsiniz."

Ayak bileği burkulması, doğru tedavi yöntemleri uygulandığında hızla iyileşen bir rahatsızlık olduğunu belirten Ramadan, "Ağrı tamamen geçene kadar uygulanması gereken buz tedavisinin yanı sıra istirahat edilerek birkaç gün içerisinde iyileşme gözlemlenmektedir. Çoğu ayak bileği burkulması evde tedavi ile giderilmektedir. Ancak ayakta oluşan ağrılar daha sık ve şiddetli şekilde devam ettiği takdirde bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekmektedir. Hareketsiz ayak kaslarını güçlendirmek üzere bir takım pratik egzersizleri ev ortamında da gerçekleştirebilirsiniz. Dengeyi sağlamaya yönelik çömelme, tek ayak üstünde durma, step tahtasında hafif tempo hareketleri gibi basit egzersizler, burkulmadan sonra günlük hayata dönüş sürecinde avantaj sağlayabilir." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.