Kar yağışı birçok ilde ulaşımı olumsuz etkiledi

Kar yağışı birçok ilde ulaşımı olumsuz etkiledi

Etkili kar yağışı ve tipi nedeniyle Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de bin 338 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor. Ağrı'da 105 köy yolu ulaşıma kapandı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Van'da 537, Muş'ta 365, Bitlis'te 300, Hakkari'de ise 136 olmak üzere toplam bin 338 yerleşim yeriyle ulaşım sağlanamıyor.

 
Van'da iki gündür etkili olan kar yağışı hayat durma noktasına getirdi. Yağışın ardından 537 mahalle ve 439 mezra ile ulaşımın sağlanamadığı bildirildi.
 
Yağışın ardından karayolları ve Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yolların açılması için geceden bu yana başlattıkları çalışmaları sürdürüyor.
 
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının yarın da aralıklarla devam edeceğini bildirdi.
 
Pazar günü havanın az bulutlu olacağını belirten yetkililer, aynı gün hava sıcaklığının sıfırın altında 18 dereceye kadar düşeceğinin tahmin edildiğini kaydetti.
 
Karayolları Van 11. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise Gürpınar'ın Kırkgeçit Mahallesi ile güzergahındaki mahalleler ve Van-Bahçesaray karayolundaki Karapet Geçidi'nde yoğun tipi nedeniyle yol açma çalışmalarına ara verildiğini belirtti.
 
Sözkonusu yollarda tipi nedeniyle çalışma yapmanın mümkün olmadığını ifade eden yetkililer, Doğubayazıt-Van karayolundaki 2 bin 644 rakımlı Tendürek Dağı Geçidi'nde de ulaşım sağlanamadığını aktardı.
 
Muş
 
Muş'ta üç gündür aralıklarla süren kar yağışı nedeniyle 365 köy ile ulaşım sağlanamıyor.
 
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açılan yolların yoğun kar ve tipi nedeniyle tekrar ulaşıma kapandığını belirtti.
 
Yağışın devam ettiğini ve ancak acil hastaları kurtarmak için yol açma çalışması yapabildiklerini söyleyen Yentür, "Dün 50 köy yolunu ulaşıma açtık. Ancak bu yollar yoğun yağış nedeniyle yeniden kapandı. Ekiplerimiz kar yağışının durması halinde çalışmalarına yeniden başlayacak. Şu an tüm ekiplerimiz hazır. Sadece acil müdahale yapıyoruz" dedi.
 
Şehirlerarası tüm yolların açık olduğunu kaydeden Karayolları 113. Muş Şube Şefi Sulhattin Ömeroğlu ise Muş-Diyarbakır Kulp karayolunun ulaşıma kapandığını ifade etti.
 
Ömeroğlu, "Çalışmalar güçlükle yapılabildiği için şu an oraya müdahale etmiyoruz. Ancak Muş-Bitlis, Muş-Erzurum, Muş-Bingöl karayollarında çalışmalarımız devam ediyor. Ekiplerimiz aralıksız yol açma çalışması yapıyor. Ancak görüş mesafesinin çok dar olması çalışmamızı zorlaştırıyor" dedi.
 
Sürücülerin yola çıkmadan önce tedbir alması gerektiğini belirten Ömeroğlu, zincirsiz ve kar lastiği takmadan yola çıkmamalarını istedi.
 
Bitlis
 
Bitlis'te de 300 köy yolu ulaşıma kapandı.
 
Valilikten yapılan açıklamada, kar yağışı ve tipi nedeniyle, 300 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.
 
Köy yollarının açılması için İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerince çalışmaların aralıksız yürütüldüğü, acil durumlar için de ekiplerin hazır bekletildiği ifade edildi.
 
Bitlis Meteoroloji Müdürü Rasim Saraç ise kent merkezinde kar kalınlığının 70 santimetreye ulaştığını belirtti.
 
Kentte, kar yağışının cumartesi gününe kadar devam edeceğini, pazar günü ise yağış beklenmediğini bildiren Saraç, hava sıcaklığında 8 ile 10 derece düşüş yaşanacağını ifade etti.
 
Yoğun kar yağışının yaşandığı kentte, vatandaşlar ve sürücüler zor anlar yaşadı.
 
Bitlis'teki esnaflar iş yerlerinin önündeki, bazı vatandaşlar kar altında kalan araçlarının üzerindeki karları temizledi.
 
Belediye ve karayolları ekipleri, ana artel ve mahalle yollarında karla mücadele çalışması yürütürken, trafiğin güvenli şekilde sağlanması için yollarda görev yapan polis ekipleri de sürücüleri zincir takmaları ve dikkatli olmaları yönünde uyardı.
 
Hakkari
 
Kar yağışının etkili olduğu Hakkari'de ise 136 köy ve 374 mezra yolu ulaşıma kapandı.
 
Kent merkezi ve ilçelerinde park halindeki araçlar kar altında kaldı. Vatandaşlar ve esnaf biriken karları temizledi.
 
Yüksekova ilçesinde iki gündür aralıksız yağan ve bir metreyi aşan kar yağışı nedeniyle araçlar kara gömüldü.
 
Yağış sonrası Yüksekova-Şemdinli ile Yüksekova-Dağlıca karayolları ulaşıma kapandı.
 
Vatandaşlar, ellerinde küreklerle iki gün önce park ettikleri ve karlar altında kalan araçlarını temizleyerek çıkarmaya çalışıyor.
 
Vatandaşlardan Taner Öner yaptığı açıklamada, dün park ettiğini aracını uzun süren çalışmalarının ardından bulunduğu yerden çıkardığını söyledi.
 
Kar yığınının altındaki araçlarını bulmakta zorlandıklarını belirten Öner, "Son yıllarda bu kadar kar yağmazdı. Bu sene gerçekten çok kar yağdı. Saatlerdir park ettiğim aracımı karın altından çıkarmaya çalışıyorum" dedi.
 
Balıkesir'de 163 kırsal mahalle yolu ulaşıma kapandı
 
Balıkesir'de, yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde 163 kırsal mahalle yolu ulaşıma kapandı.
 
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Balıkesir İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, il genelinde 163 kırsal mahalle ile ulaşım sağlanamıyor.
 
AFAD yetkilileri, gece yolların denetlendiğini ve mahsur kalmış vatandaşların kurtarıldığını, herhangi bir olumsuzluğun şimdiye kadar yaşanmadığını bildirdi.
 
Kar yağışının il genelinde azaldığı gözlenirken, ana arterlerde buzlanma görülebileceğinden şoförlerin dikkatli olması konusunda uyarılarda bulunuldu.
 
Balıkesir Valiliğinden yapılan açıklamada ise, "Valiliğimiz koordinasyonunda karayolları, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekipleri, devlet, il ve mahalle yollarımızda kar ve buzlanmaya karşı mücadele çalışmalarını kesintisiz sürdürmektedirler" ifadesine yer verildi.
 
Ağrı'da 105 köy yolu ulaşıma kapandı
 
Ağrı'da etkili olan kar yağışı nedeniyle kent merkezine bağlı 105 köy yolu ulaşıma kapandı.
 
Kentte kar yağışı, dün akşam saatlerinden itibaren etkili olmaya başlarken merkeze bağlı tüm köy yolları kapandı.
 
İl Özel İdaresi ekipleri, yol temizleme çalışmalarını sürdürüyor.
 
Ekipler kapanan köy yollarını açmak için aralıksız çalışıyor
 
Bitlis İl Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekipleri, kentte etkili olan yoğun kar yağışından dolayı kapanan köy yollarını açmak için gece gündüz çalışma yürütüyor.
 
Ekipler, il merkezi ve ilçelerine bağlı 324 köy ve 650 mezranın yolunu ulaşıma açmak için zor şartlarda çalışmalarını sürdürüyor.
 
İl Özel İdaresi Merkez Şantiye Şefi Nail Aşit, yaptığı açıklamada, kentte 2 gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle gece gündüz demeden özverili bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
 
Vatandaşların yolların ulaşıma açılması konusunda sabırlı olmasını ve asılsız ihbarlarda bulunmamalarını isteyen Aşit, şöyle konuştu:
 
"Ekiplerimiz, gece gündüz çalışıyor. Kar temizleme, özveri isteyen bir iş çünkü her taraf beyaz ve dümdüz. Bırakın köye ulaşmayı, yolu dahi seçmekte zorluk çekiyoruz. Ekiplerimizle vatandaşımızın hizmetindeyiz. Vatandaşımız sabırlı olursa ve asılsız ihbar olmazsa 2 gün içinde bütün köy yollarımızı ulaşıma açarız. Asılsız ihbarlar, bizim gibi 112 acil servis ve jandarma ekiplerini de meşgul ediyor. Vatandaşlarımız asılsız ihbarda bulunmasın. Biz, gerekli çalışmaları yapıyoruz. Dün, yoğun kar yağışı ve tipi olmasına rağmen asılsız bir ihbara gitmek zorunda kaldık. Öğrencilerin mahsur kaldığını bize bildirildi ama köye ulaştığımızda ihbarın asılsız olduğunu anladık."
 
İl merkezinde 20 kişilik ekibin 4 greyder, 2 loder ve 2 rototifle karla mücadele çalışması yürüttüklerini ifade eden Aşit, kente dünden bu yana bir metre kar yağdığını dile getirdi.
 
Aşit, şunları kaydetti:
 
"Merkeze bağlı Yolyazı köyünde karla mücadele çalışması sürdürüyoruz. İl genelinde 324 köy ve 650 mezra bulunuyor. İl ve ilçelerimizde 90 kişilik ekiple karla mücadele ediyoruz. Hangi saatte olursa olsun, ekiplerimiz özveriyle görev yapıyor."
 
Karabük, Zonguldak ve Bartın'da 244 köy yolu ulaşıma kapandı
 
Karabük, Zonguldak ve Bartın'da 244 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.
 
Karabük İl Özel İdaresi ekipleri, iş makinesiyle aciliyet gerektiren güzergahlar başta olmak üzere yollarda çalışmalarına devam ediyor.
 
İlçelerden Eflani'de 4, Ovacık'ta 2 ve Yenice'de 2 olmak üzere 73 kilometrelik toplam 8 köy yolunda henüz ulaşımın sağlanamadığı belirtildi.
 
Zonguldak
 
Zonguldak'ta il genelinde etkisini arttıran kar yağışı yüzünden merkezde 23, Kozlu'da 24, Kilimli'de 4, Devrek'te 60, Ereğli'de 43, Alaplı'da 15, Çaycuma'da 12 ve Gökçebey'de 10 köyün yolu ulaşıma kapandı.
 
İl Özel İdaresine bağlı İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü, 29 iş makinesiyle çalışmalarını sürdürüyor.
 
Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kar kalınlığının yüksek kesimlerde bir metreye ulaştığını, yağışın yarın da devam edeceğini belirterek, buzlanma ve don riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.
 
Bartın
 
Bartın'da İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, merkezde 23, ilçelerden Ulus'ta 8, Amasra'da 7 ve Kurucaşile'de 7 olmak üzere 45 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.
 
Açıklamada, Karla Mücadele Koordinasyon Merkezi ekiplerinin 22 araç ve 59 personelle sürdürdüğü yol açma çalışmalarında acil hasta, doğum, ölüm ve taşımalı eğitim gibi durumlara öncelik verildiği belirtildi.
 
Araç sürücüleri trafikte zor anlar yaşarken, karayolları ekipleri karayollarında kar temizleme çalışması yaptı.
 
Trafik ekipleri de kar yağışına karşı sürücüleri dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.
 
Kent merkezinde ise 90 santimetreyi bulan kar nedeniyle Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yolunda bazı araçların yolda kaldığı görüldü. Belediye ekipleri tuzlama ve temizleme çalışması yaptı.
 
Samsun, Kastamonu ve Sinop'ta 773 köy ve mahalle yolunda ulaşım sağlanamıyor
 
Samsun, Kastamonu ve Sinop'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle 773 köy ve mahallenin yolu ulaşıma kapandı.
 
Samsun Valiliğince açıklanan İl Afed ve Acil Durum Raporu'na göre, Çarşamba'da 80, Salıpazarı'nda 1, 19 Mayıs'ta 1, Bafra'da 119, Yakakent'te 2, Alaçam'da 6 olmak üzere 209 köy ve mahalleyle ulaşım sağlanamıyor. Kapalı yolların açılması için çalışmalar, aralıksız devam ediyor.
 
Çarşamba'da 150, Alaçam'da 28, Ayvacık'da 2, Bafra'da 97, 19 Mayıs'ta 4, Salıpazarı'nda 28, Tekkeköy'de 18, Terme'de 57 ve Yakakent'te 44 olmak üzere il genelinde 428 trafoda ise enerji kesintisi bulunuyor.
 
Kar kalınlığının 58 santimetre civarında olduğu Samsun Çarşamba Havalimanı'nda da uçak seferleri iptali oldu. Havalimanında pist temizleme çalışması yapıldığı bildirildi.
 
Kar kalınlığı, Alaçam'da 110, Bafra ile Çarşamba ilçesi Dikbıyık mevkisinde 90, Ayvacık'ta 70, Ladik'te de 40 santimetre civarında bulunuyor.
 
Kastamonu ve Sinop
 
Kastamonu İl Afed ve Acil Yardım Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Abana'da 8, Ağlı'da 5, Araç'ta 8, Azdavay'da 20, Bozkurt'da 31, Cide'de 70, Çatalzeytin'de 40, Devrakani'de 18, Doğanyurt'da 23, Hanönü'de 8, Hasangazi'de 4, İnebolu'da 74, Küre'de 31, Pınarbaşı'nda 11, Seydiler'de 2, Şenpazar'da 20 olmak üzere 373 köy yolunda ulaşım sağlanamadığı belirtildi.
 
Açıklamada, dünden bu yana 66 köy yolunun ulaşıma açıldığı, kapalı yolların açılması için kar mücadelesinin aralıksız sürdürüldüğü kaydedildi.
 
Öte yandan Sinop'ta da 191 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu öğrenildi.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.