Kapalı gözle Şems görülür mü?

Aralık ayı olur da Mevlana’dan bahsedilmez mi? Aya ve asırlara ismini, rengini, nefesini vermiş birini anmak, anlamak, anlamını iç dünyalara ulaştırmak, dış dünyaya taşımak; onu benimseyenlerin, onu sevenlerin, onun yolunda gidenlerin yapması gereken değil mi?

Irktan geçmiş, renkten geçmiş, tenden geçmiş, yerden geçmiş; gel demiş, gel… Tövbeni bozsan da gel… Aklınla gel, kalbinle gel… Akıl yetmez, kalp de yetmez; ikisini birleştirerek, bütünleştirerek hakikat yolunda yürü…

Akıl kalpten kopmuş, kalp akıldan kaçmış; hakikat savruk, hakikat devrik, hakikat eksik… Hele bu kopukluk ve kesiklikten nefis öne çıkmışsa; akıl bir karış değil iki karış havada, kalp mezbeleliğe dönmüş, vicdan susmuş, ruh pusmuş. Ne bulunduğu yeri bilir, ne gideceği yeri, ne yolu, ne de yolculuğu. Sürgit sokaklarda sürgün yer; yolsuz yönsüz yoldaşsız bulunduğu yere kala kalır.

Mimini kaybetmiş medeniyet, pimi kopmuş bombaya dönmüş; yeryüzünde iki dünya savaşı çıkarmış, insanlığı bin yıl geri bırakmış, bin yıllık medeniyet yolculuğundan etmiş.

Akıl kalbe düşman kalp akla; akıl mesabesindeki batı medeniyeti, kalp mesabesindeki doğuya düşman; savaşlar, fitneler, yağmalar… Yağmalamaktan viran olmuş ruhlar… Kuzey Afrika, Ortadoğu zaman içre evirilmelerle sömürgeciliğin ve yağmacılığın bir başka boyutunu yaşıyor. Kendi içinde, kendi evinde, kendi ülkesinde, kendi kanında, kendi dininde olanla savaş halinde; göç ruhlar, kırık kalpler, dağınık dimağlar…

Mesnevi ve Mevlana ile ilgili kitaplar ABD’de en çok okunan kitaplar arasında ve bu on beş yıldır böyle. Işık batıdan mı gelecek ne? Kıyamet kopmadığına göre, doğan her gün umuda doğuyor; gelen her gün biraz burukluk, biraz muştuyla beraber geliyor.

Sekiz yüzyıldır yaşayan Mesnevi umut ışıkları dağıtmaya devam ediyor, akılla kalbi yakınlaştırıp barıştırmaya çalışıyor.

“Ge”le gitmeli değil mi? Dünyadan önce bizim dünyamıza ne ifade ediyor Mesnevi ve onun hakikat kökleri? Hangi aralık hakikat Şemsinden uzak kaldı Mevlana ve biz hangi aralık Mesnevi ve beslendiği kaynaktan uzak kalmalıyız? Aralıksız o Şems’ten hakikat devşirmeli değil miyiz?

Kapalı gözle Şems görülür mü? Soruyu Mevlana cevaplıyor;
“İnsan yalnız şarapla sarhoş olur sanma. Bütün şehvetler, arzular insanı sarhoş eder, hepsi de gözü kulağı bağlar.

Bu aralık ve başka aralıklarda gözü aralayıp Şemse bakma umuduyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.