Kanuni'nin iç organlarının defnedildiği yer bulundu

Kanuni'nin iç organlarının defnedildiği yer bulundu

1566'da Zigetvar kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği yer bulundu.

Kanuni Sultan Süleyman Türbesi'nin yerinin tespit edildiği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Basın toplantısında konuşan Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Macaristan Hükümeti'nin yanı sıra TİKA, Macar ve Türk bilim insanlarının projeye büyük destek verdiğini, elde edilen sonuçların Türk ve Macar halklarını birbirine daha da yaklaştıracağını söyledi.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Peç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Norbert Pap, Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömülü olduğu yerin araştırılması konusunun 2010'da gündeme geldiğini ve bu kapsamda atılan adımlar neticesinde 2012'de TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'ın destekleriyle anlaşmanın imzalandığını belirtti.

Araştırmalarda hem Türk hem de Macar kaynakların kullanıldığını söyleyen Pap, "1664 yılında Macaristan'ı ziyaret eden Evliya Çelebi bu alanda türbe, cami ve Osmanlı yerleşkesinin olduğunu belirtiyor. Aynı yıllarda bir Macar soylu bölgede yer alan eserleri resmetmiş. Biz bu iki bilgiyi baz alarak yaptığımız bilimsel çalışmalar neticesinde Zigetvar'da, Üzüm Tepesi adı verilen alanda Osmanlı dönemine ait yerleşkenin yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği alanı da tespit ettik" ifadelerini kullandı.

Araştırmaya Türkiye'den destek veren ODTÜ Mimarlık Tarihi Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Ali Uzay Peker ise "Kazılarda bulunan altıgen formlar buranın sultani bir yapı olduğunu da kanıtlıyor. Cami ve türbe yan yana yapılmış. Yapılan ilk kazıda minarenin bulunamaması buranın türbe olduğunu gösteriyor. Bu aşamada Kanuni'nin türbesinin yerini bulduk diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Ölümü gizlendi

Zigetvar Kalesi’nin kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizlendi. Cesedi bozulmasın diye iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere gömüldü. Bedeni ise muhasaradan sonra İstanbul’a getirilerek Süleymaniye Camii avlusundaki bugünkü yerine gömüldü.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.