Kanlı 1 Mayıs,Maraş,Çorum darbe için yapıldı

Kanlı 1 Mayıs,Maraş,Çorum darbe için yapıldı

Kanlı 1 Mayıs, Maraş ve Çorum olaylarının darbeye zemin hazırlamak için devlet içinde düzenlendiği belirtildi.

Mustafa Türk'ün haberi

Darbe lideri Kenan Evren ile Şahinkaya’ya ağırlaştırılmış müebbet istendi. Kanlı 1 Mayıs, Maraş ve Çorum olaylarının darbeye zemin hazırlamak için devlet içinde düzenlendiği belirtildi.

12 EYLÜL Darbesine darbesi için açılan soruşturma tamamlanarak hazırlanan iddianame dün mahkemeye sunuldu. Özel Yetkili Savcı Kemal Çetin, darbeyi gerçekleştiren komuta kademesinin hayatta kalan üyeleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında ağırlaşmış müebbet hapis cezası istedi. Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, gazetecilerin gözü önünde iddianameyi UYAP üzerinden mahkemeye gönderdi. Başsavcıvekili, zamanaşımı süresinin dolmadığına dikkat çekerken, darbe döneminde işkence yapan dönemin kolluk kuvvetleri hakkında ise ayrı soruşturmalar bulunduğunu vurguladı. Tarihi nitelikteki dava özel yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne açıldı. Mahkeme iddianameyi kabul edip etmeyeceğine 15 gün içinde karar verecek. Mahkemeye teslim edilen iddianamenin demokrasi manifestosu niteliğinde olduğu, darbelere yasal zemin olarak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. Maddesi üzerinde durulduğu öğrenildi.

Suç dönemi muhtıra ile başladı

İddianamede, darbe sürecinin askerlerin 2 Ocak 1980’de verdiği muhtırayla başladığı, sivil yönetimin göreve başladığı, yani TBMM Bakanlık Divanı’nın oluştuğu 6 Aralık 1983 tarihinde sona erdiği, TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. Maddesi’ne yer verilirken bu maddenin darbeye meşruiyet kazandırmayacağı vurgulandı.12 Eylül darbecilerinin ifadelerinde bu maddeyle kendilerini savundukları belirtilip bunun hukuka uygun olmadığı anlatılarak kanun maddesinin Anayasa’nın üzerinde olamayacağının altı çizildi. Devlet düzeninin temel kurumlarından TBMM ve tüm hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmak için 35. maddeyi gerekçe göstermenin hukuka aykırılığa kılıf bulma gayreti olduğu aktarıldı.

Şartların olgunlaşmasını bekledik

İddianamede savcıların TSK İç Hizmet kanununu yorumladıkları ve bu maddenin kimseye demokratik düzeni ortadan kaldırıp diktatörlük yolunu açan askeri darbe yapma hakkı vermediğini belirtildi. Darbeyi gerçekleştirenlerin yaptıklarının suç olduğunu bildikleri de iddianameye yansıdı ve buna gerekçe olarak Anayasa’ya koydukları geçici 15. madde gösterildi. Generallerin kendilerini muhtemel bir yargılamadan kurtarmak ve soruşturmaları engellemek için Geçici 15. maddeyi getirdikleri anlatıldı. Darbe hazırlıkları, süreçte yaşanan kargaşa, anarşi ortamının darbeyi tetiklemesinin sıralandığı öğrenilirken, dönemin sorumlu ve yetkili kişilerinin görevlerini yerine getirmemesinin de özel olarak incelendiği belirtiliyor. Evren’in “Şartların olgunlaşmasını bekledik” sözlerine de iddianamede bu kapsamda yer verildiği öğrenildi.

Devletin içinden çıkarılmış provokasyon

Savcı Çetin’in iddianamesinde darbeye götüren süreçte yaşanan provokatif olaylara dikkat çektiği, bu kapsamda kanlı Maraş ve Çorum olaylarına yer verdiği ifade edildi. Kanlı 1 Mayıs olaylarının da iddianamenin güçlü ayaklarından biri olurken 1 Mayıs’ın, toplumu kaos ve iç çatışmaya sürüklemek, nihai hedef olarak askeri darbeye zemin hazırlamak için, devlet içinde yönetimi ele geçirmek isteyenlerin yönlendirmesi ve kurgulamasıyla çıkarılmış bir provokasyon olduğu ifade edildi. 1 Mayıs’la ilgili söz konusu dönemde yaşayan toplumsal olayların içinde bulunanların tanıklıkları, beyanları ve açıklamaları da dosyaya konulurken Merhum Başbakan Bülent Ecevit’in “Bazı çevreler bizi ısrarla ve sistemli olarak sıkıyönetim ilanına zorluyorlardı” sözlerine de iddianamede yer verildi.

Star