Kanayan yara: Suriye

Kanayan yara: Suriye

Suriye'de yaklaşık beş yıldır süregelmekte olan iç savaşı sona erdirmek için gözler, bu hafta New York’ta yapılacak toplantıya çevrildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon 2015 yılını değerlendirdiği basın toplantısında, ‘Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun 18 Aralık Cuma New York’ta toplanacağını söyledi.

Toplantıya 18 ülkenin dışişleri bakanları ve temsilcileri ile Avrupa Birliği ve Arap Birliği’nin temsilcilerinin katılması bekleniyor. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil edeceği toplantıda genel görüşmenin dışında bazı ikili ve çoklu görüşmelerin de yapılması bekleniyor. 

‘SURİYE KANAYAN YARA’ 

BM Genel Sekreteri, 2015 yılını değerlendiği basın toplantısında, 2015’in BM’nin tarihine geçecek bir yıl olduğunu ve birçok alanda iyi temeller atıldığını söyledi. İklim değişikliği konusunda, Paris’te varılan anlaşmanın bir dönüm noktası olduğuna değinen Ban Ki Moon, "BM, dünyanın şiddetle gereksinim duymayı mesajları vermeyi sürdürüyor" dedi. BM’nin yaptığı çalışma ve etkinlikleri anlatan BM Genel Sekreteri, Suriye konusunun Ortadoğu ve dünya için kanayan bir yara olduğunu belirtirken, iç savaşı sona erdirme çabası gösteren uluslararası toplumun Suriye’de yaşanan krize politik bir çözüm bulabilmek için yeniden bir girişim başlattığını söyledi. Ban Ki Moon, ‘Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun New York’ta Cuma günü toplanacağını, Güvenlik Konseyi’nin de Suriye konusunu ele alacağını ifade etti. Moon, “Suriye sorununu çözebilmek ve kanayan yarayı kapatabilmek için tüm ülkede Ocak ayında başlayacak bir ateşkes, siyasi çözümün sağlanması için de diplomatik görüşme sürecini yeniden canlandırmak istiyoruz" dedi. 

Ban Ki Moon, Suriye’nin geleceğiyle ilgili kararları Suriye halkının vermesi gerektiğini vurgulayarak, ülkede yaşanan krizin çözümünün, bir kişiye bağlanmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi. 

Suriye’de sağlanacak ateşkesin ülkede siyasi çözümün sağlanmasına yarayacağını, insanı yardım kuruluşlarının Suriyelilere yardım götürmesine kolaylaştıracağının altını çizen Ban Ki Moon, Suriye’de 13 milyon kişinin insani yardım beklemekte olduğuna dikkat çekti. BM Genel Sekreteri, uygulanacak ateşkesin IŞİD denetiminde olmayan bölgelerde uygulanabileceğini ve olabildiğince geniş bir alanı kapsaması gerektiğini söyledi.

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.