Kanadalı Müslüman Gazeteci Fred A. Reed vefat etti: Risale-i Nur ve Said Nursi'yi araştırmıştı

Kanadalı Müslüman Gazeteci Fred A. Reed vefat etti: Risale-i Nur ve Said Nursi'yi araştırmıştı

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun

Sonradan Müslüman olan Kanadalı Gazeteci-Yazar ve Ortadoğu uzmanı Fred A. Reed, Hakkın rahmetine kavuştu.

1939 doğumlu olan Reed, hayatının son 5-6 senesini Fas'ın Agadir şehrinde yaşadı.

15 Şubat 2024 günü vefat eden Reed'in cenazesi Faslı Müslümanlar tarafından dualarla defnedildi.

Türkiye'de Risale-i Nur ve Bediüzzaman Said Nursi'yi tanıyınca Dünyasında yeni ufuklar açılan Reed, konuşmalarında ve yazılarında buna vurgu yapıyordu.

TÜRKİYE’NİN ARDINDA BİR “GİZLİ TÜRKİYE”NİN VAR OLDUĞUNU FARK ETTİ

Metin Karabaşoğlu, bir yazısında Reed hakkında şunları yazmıştı:

"Uzun yıllar bir Kanada gazetesinin Ortadoğu ve Balkanlar muhabiri olarak görev yapan Kanadalı gazeteci Fred A. Reed, 90’ların ikinci yarısında Türkiye üzerine bir kitap çalışması için ülkemize geldiğinde ilginç bir gerçekle karşılaşır. Yaptığı araştırmaların üstüne eklediği görüşme ve gözlemleri ona “görünen” Türkiye’nin ardında bir “gizli Türkiye”nin var olduğunu fark ettirecektir. Reed, Bediüzzaman Said Nursî’yi, bu ülkeyi İslamî miras ile bütünleştiren ve her türlü seküler darbeye rağmen koruyan bu “gizli Türkiye”nin en önemli mümessillerinden biri olarak tespit eder ve şu sonuca ulaşır:

Türkiye’nin yakın tarihini, Bediüzzaman’ın ayak izlerini takip ederek, onun hayatı üzerinden okumak ve anlamak mümkündür. Nitekim Anadolu Kavşağı olarak Türkçeye çevrilen The Anatolian Junction: A Journey to Hidden Turkey isimli kitabı, bir açıdan Türkiye’nin yakın tarihine dair bir inceleme olduğu gibi, bir başka açıdan Bediüzzaman üzerine bir araştırma niteliğindedir."

RİSÂLE-İ NUR’UN İSLÂMİYETİ SEÇMEMDE KESİNLİKLE ETKİSİ OLDU

Risâle-i Nur’un İslâmiyeti seçmesinde etkili olan sebeplerden biri olduğuna dikkat çeken Reed'in Karakalem'de yer alan sözleri şöyle:

"Müslüman olmamda ana etken Türkiye’de yaptığım araştırmalar. Türkiye benim için elbette bir dönüm noktası oldu. Türkiye’deki Müslümanların sekülerleşmeye karşı verdikleri devasa mücadele önemliydi. Dolayısıyla Risâle-i Nur’un bu açıdan benim İslâmiyeti seçmemde kesinlikle etkisi oldu. Direkt olmasa da dolaylı etkisi çok önemliydi diyebilirim. Ben bunu yazdığım kitapta da belirtmiştim. Şimdi de Kur’ân-ı Kerim’deki herhangi bir konuyla ilgili tefsir ve yoruma ihtiyacım olsa ilk baktığım kaynak Risâle-i Nur olmaktadır. Kur’ân kolay anlaşılmayan sırlarla dolu. Onu daha iyi anlayabilmek için Risâle-i Nur gibi bir anahtara ihtiyaç var.

Aslında “doğu” olarak nitelendirilen İslâm dünyasının karanlık bir geçmişi asla olmamıştır. İslâm medeniyeti insaniyetin parlak bir parçasıdır. Said Nursî’yi, Türkiye gerçeğini ve İslâmiyeti anlamadan İslâm dünyasından bahsedilemez. Ben de içerden bir bakış açısıyla yansıtmaya çalıştım. Batı toplumunda İslâm ve Türkiye konusunda bir cehalet var aslında. Bu derin bir okyanus gibi ve bunu aşmak gerekiyor."

ekran-goruntusu-2024-02-25-134444.png
Faslı Müslümanlar tarafından dualarla defnedildi.
ekran-goruntusu-2024-02-25-134418.png
Fred A. Reed'in mezarı

FRED A. REED KİMDİR?

Bir uluslararası gazeteci ve ödüllü edebiyat çevirmeni olan Fred A. Reed 1939 yılında ABD’nin California eyaletinde doğdu. Gençliğinde askere alınıp Vietnam Savaşına katılmamak için ülkesini terk etti, uzunca bir süre Yunanistan’da yaşadı ve sonra bir Kanada vatandaşı olan eşiyle evliliği sonucu Kanada vatandaşı oldu.

Montreal’de bir kütüphaneci ve bir işçi sendikacısı olarak yıllarca çalıştıktan sonra, Orta Doğu, özellikle de İran üzerine gazetecilik yapmaya başladı. Orta Doğu ve Balkanlar’dan La Presse, CBC Radio-Canada ve Le Devoir için haberler hazırladı.

Orta Doğu ve Balkanlar üzerine ona yakın kitabın yazarı olan Reed, Yunanca ve Fransızca’dan İngilizce’ye yaptığı çevirilerle de tanınmaktadır. Edebî çevirileri ile, Kanada’nın en prestijli edebiyat ödülü olan Genel Vali Ödülü’ne en çok aday gösterilen ve bu ödülü en çok (üç defa) kazanan kişidir. Ayrıca, yazar ve film yapımcısı Jean-Daniel Lafond ile birlikte İran üzerine iki uzun metrajlı belgeselde imzası bulunmaktadır.

193605.jpg

173979.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum