Kalkınma hedefleri için mücadele edeceğim

Kalkınma hedefleri için mücadele edeceğim

ABD Başkanı Obama, dünya genelindeki sürdürülebilir kalkınma hedeflerini başarmak için başkanlığı sürecinde ve sonrasında mücadeleye devam edeceğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, dünya genelindeki sürdürülebilir kalkınma hedeflerini başarmak için başkanlığı sürecinde ve sonrasında da mücadeleye devam edeceğini söyledi.

Obama, BM Genel Kurulu’nda düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde, dünya genelindeki yoksulluk, açlık, hastalık gibi sorunlara dikkati çekti. Dünya genelindeki çocuk ölümlerine işaret eden Obama, "Bugün hala birçok çocuğun ölümden bir sivrisinek uzaklığında bulunması ahlaki ayıptır, büyük bir haksızlıktır" ifadesini kullandı.

Şu anda dünyada 800 milyon erkek, kadın ve çocuğun günlük 1,25 dolarla geçinmek zorunda kaldığını, her gün yüzlerce kadının da bebek sahibi olurken hayatını kaybettiğini anlatan Obama, "Daha yapacaklarımız var. Yaptıklarımız hiçbir yerde tamamlanmış değil. Her dakika 11 erkek ve kızın önlenebilir hastalıklardan öldüğü bir ortamda, bizim daha yapacaklarımız var" diye konuştu.

Obama, bu zorluklar devam ederken bir yandan da halk sağlığına yatırım yapıldığını belirterek, yoksulluk döngüsünü kırabileceklerini söyledi. 1 milyardan fazla insanın aşırı yoksulluk sınırından kurtulduğuna değinen Obama, "Dünya emsalsiz şekilde bir araya geldiğinde, küresel açlık oranı düşürüldü" diye konuştu.

Ülkelerin kendi halkı için daha fazla zaman ve para harcadığında, çaba gösterdiğinde askeri müdahalelerin önlenebileceğine dikkati çeken Obama, savaşların genellikle kötü yönetimlerden kaynaklandığını vurguladı. Obama, Suriye’deki savaş nedeniyle bugün İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük sığınmacı kriziyle karşı karşıya kalındığını, ülkelerin, mültecileri barındırmak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini dile getirdi.

ABD’nin küresel sağlık dahil kalkınmaya en fazla yardımda bulunan tek donör ülke olduğunu ifade eden Obama, şöyle devam etti:

"Bugün, ABD’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini başarma taahhüdünde bulunuyorum. Başkan olduğum sürece ve başkanlığı bıraktıktan sonra hem ABD’de hem de dünya genelinde eğitim, ev sağlama, sağlık hizmeti, iş oluşturma, gelir eşitsizliğini düşürme ve fırsat yaratma konularında savaşmaya devam edeceğim. Çünkü bu sadece politikacıların işi değil. Bu hepimizin işi"

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.