Kainatın 10 milyar yıllık ısı haritası oluşturuldu

Kainatın 10 milyar yıllık ısı haritası oluşturuldu

ABD’de yapılan yeni bir çalışma evrenin giderek ısındığını gösteriyor

Ohio Eyalet Üniversitesi,  Tokyo Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi ve Max Planck Astrofizik Enstitüsü'nden bir ekip, evrende milyonlarca yıl boyunca meydana gelen ısı değişimini modellemek için Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması’nın (SDSS) ve 2009'da başlatılan Avrupa Uzay Ajansı Planck misyonunda toplanan ışık verilerini birleştirdi.

Araştırmacılar, uzayda daha uzak nesnelerden gözlemlenen ışığın Dünya'ya ulaşmasının daha uzun sürdüğünü açıkladı. Bu nedenle bilim insanları söz konusu gök cisimlerden gelen ışığın daha eski olduğunu belirtti. Bu durum ise, astrofizik uzmanlarına geçmişe bakma ve evrenin milyarlarca yıl önceki sıcaklığını anlama fırsatı verdi.

The Astrophysical Journal'da yayımlanan rapor, bilim insanlarının gazlardaki sıcaklık değişiminin Dünya'dan ne kadar uzakta gerçekleştiğini detaylandıran ilk çalışma örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

EVREN SÜREKLİ GENİŞLİYOR VE ISINIYOR

Bilim dünyası tarafından geniş çapta kabul edilen Büyük Patlama teorisine göre, evren oluştuğundan bu yana sürekli genişlemeye devam ederken, karanlık maddeyi yeni yıldızlara ve galaksilere sürükleyerek, yol boyunca karşılaştığı gazların ısınmasını sağlıyor.

11 MİLYAR YILDA 2,5 MİLYON SANTİGRAT DERECEYE ÇIKTI

Araştırmada, yaklaşık 11 milyar yıl önce evrendeki kozmik gazların ortalama elektron sıcaklığının yaklaşık 242 bin, 8 milyar yıl önce ise 723 bin santigrat derece  olduğu belirtilerek, evrendeki ısınma eğilimin gelecek yıllarda da devam edeceği bildirildi. Şu anda ise söz konusu gazların ortalama sıcaklığının yaklaşık olarak 2,5 milyon santigrat dereceye yükseldiği, yani yaklaşık 10 katlık bir artış yaşandığı ifade edildi. 

ntv

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.