Kainat eczanesinden domates: Kalp ve beyin için şifa kaynağı

Kainat eczanesinden domates: Kalp ve beyin için şifa kaynağı

Şimdi tam mevsimi olan domates nimetinin bir çok faydası ve vücuda şifası bulunuyor

Domates hem kahvaltıların hem de öğünlerin en önemli ana malzemelerinden biridir. Yemeklere lezzet katan bu meyve insan sağlığına da oldukça faydalıdır.

Domatesin tatlılığı ve asitliği türüne göre değişir. Ancak istisnasız tüm çeşitleri potasyum ve C vitamini gibi besinler açısından zengindir. Bu meyve aynı zamanda kalp sağlığı ve kanseri önleme açısından önemli olduğu düşünülen antioksidanları da içerir.

Pişirildiğinde vücut tarafından daha kolay emilen likopen, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar açısından zengin hale gelir. Antioksidanlar, vücuttaki hücre hasarının ana nedeni olan serbest radikallerle mücadelede önemlidir. Çünkü hücre hasarı başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Aynı zamanda kemikleri, kanı ve bağışıklık sistemini destekleyen vitamin ve minerallerin deposudur.

domates3.jpg

KALBİN DÜZGÜN ÇALIŞMASI İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP

Domates az miktarda sodyum ve büyük miktarda potasyum içerir. Sodyum ve potasyum kalbin düzgün çalışması için hayati öneme sahiptir. Bu elektrolitler kalbin düzgün bir şekilde kasılmasına ve genişlemesine yardımcı olarak vücudun geri kalan organlarına yeterli kan gönderme yeteneğini artırır. Potasyumun kendisi kan damarlarının gevşemesi için gereklidir, bu da kalp problemleri riskini azaltır.

Yüksek tansiyonu olan çoğu insan, domateste bulunan yüksek düzeydeki potasyum, likopen ve liflerden yararlanır. Çalışmalar likopenin kalp hastalığı ve kardiyovasküler nedenlerden ölüm riskini azalttığını göstermektedir. Domateste bulunan potasyum da vücuttaki sinirlerin işleyişinde önemli rol oynar. Yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre, daha fazla potasyum ve daha az sodyum tüketen kişilerin bilişsel işlevleri diğerlerine göre daha iyidir.

Domates, temel hücre fonksiyonu için çok önemli olan elektrolitler açısından zengindir. İçeriğinde bulunan potasyum, magnezyum, florür ve sodyum, antrenman sonrası insan vücudunda oluşan kas ağrılarını ve yorgunluğu azaltır.

domates2.jpg

KANSERE KARŞI KORUYUCU ÖZELLİĞİ

Araştırmalar, domateslerin kan şekerini yönetmeye ve dengelemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Özellikle lif içeriği kan şekerini düzenleyerek bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Hatta domatesin glisemik indeksi düşük olduğundan ve dolayısıyla az şeker içerdiğinden kan şekerinin aniden yükselmesini önlemek için atıştırmalık olarak yenilebilir.

Domatesin pişirilmesi C vitamini içeriğini azaltsa da kansere karşı koruyucu özelliği olan diğer önemli antioksidanların varlığını artırır. Uzmanlara göre özellikle erkeklerde domates yemek, prostat kanseri gibi prostata bağlı sorunları azaltıyor. Birçok araştırma, domatesi çiğ, pişmiş veya sosla çok tüketen erkeklerin, sağladıkları ve emdikleri likopen miktarı nedeniyle prostat kanseri riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Domates, vücudun daha fazla kolajen üretmesini sağlayan bir bileşik olan klorojenik asit açısından zengindir. Kollajen cildin parlaklığını ve elastikiyetini artırarak daha genç görünmesini sağlar. Özellikle çiğ domateste bulunan, cildin, saçın ve tırnakların parlaklığını artıran C ve A vitaminleri ile aynı etki elde edilir.

domates1.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum