Kahve tiryakileri dikkat!

Kahve tiryakileri dikkat!

Hangi saatte kahve içilmeli?Sabahları kalkar kalmaz uyanmak için kahve içiyorsanız bir kere daha düşünmeniz gerekiyor. Çünkü uzmanlar, vücudun biyolojik saatine göre kahve tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Hemen hemen herkes gün içerisinde bir kere de olsa kahve içer. Bazı kişiler vardır ki, sabah gözlerini kahve içmeden açamaz. Peki, uykunuzu açmak ya da daha dinç olmak için içtiğiniz kahvenin hangi saatlerde tüketilmesi gerektiğini biliyor musunuz? 'AsapScience' adlı internet sitesinde yer alan bir habere göre, kahve içmek için en iyi saatler 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.30 dışındaki saatler.

Biyolojik saatimiz çok önemli

Bunun nedeni ise insanların biyolojik saati, vücudumuzun birçok işlevini düzenlemesi. Buna gün içinde ne kadar uykulu olduğumuzda dahil. Biyolojik saatimiz, kortizol adlı hormonun salgılanmasından da sorumlu. Buna stres hormonu da dahil. Bu hormonu, vücudumuz gün içerisinde bolca salgılıyor. Sabah 08.00 ile 09.00 saatleri arasında vücuttaki kortizol seviyesi zirveye çıkıyor. Bu vücudunuzun sizi uyandırmak için doğal bir mekanizması olması anlamına geliyor.

Kalkar kalmaz kahve içmek sizi ayıltmıyor

Birçok kişi ise sabahları uykulu hali ortadan kaldırabilmek için kalkar kalkmaz bir kahve içiyor. Ancak uzmanlar, bunun yanlış olduğunu ve kafeinin bu mekanizmayı tamamlayıcı bir işlevi olmadığını belirtiyor. Çünkü,  kortizol üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda kahve ya da enerji içeceği tüketimi kafeinin etkisini önemli ölçüde azaltıyor ve uzun vadede bu maddeye karşı bağışıklık geliştiriyor.

Daha fazla kahve tüketmenize neden oluyor

Uyanır uyanmaz kahve içmeniz hem sizi daha az canlandıyor hem de gelecekte daha fazla kahve içmenize neden oluyor. Uzmanlar, bu nedenle kahve içmek için en iyi zamanın saat sabah dokuz olduğunu belirtiyor. Bilim insanlarına göre, kortizol günün değişik saatlerinde yeniden zirveye çıkıyor. Bunlar, 12.00-13.00 ve 17.30-18.30 arası. Bu nedenle kahve içmek için en iyi zamanlar bunların dışındaki saatler.

Peki, ne zaman kahve içilmeli?

Bilim insanlarına göre, kortizol seviyesi uyandıktan hemen sonra yüzde 50 oranında artıyor. Bu nedenle uzmanların tavsiyesi kahve içmek için bir saat beklemek. Kahve içmek için en iyi saatler ise 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.30 dışındaki saatler olduğu belirtiliyor.

TRTHABER

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.