Kağıt dokunmatik yüzey teknolojisi geliştirildi

Kağıt dokunmatik yüzey teknolojisi geliştirildi

Bilim insanlarının kağıtlar üzerinde dokunmatik baskı teknolojisi geliştirmeyi başardı. Bu teknoloji sayesinde her türlü kağıt ve benzeri yüzey dokunmatik özelliğine sahip olacak. Yani artık kağıt dokunmatik tabletler üretilebilecek.

Dokunmatik ekranlar hayatımıza girdiği andan itibaren büyük bir değişim başladı. Akıllı telefonlar ve tabletler sayesinde artık el alışkanlıklarımız bile değişti. Bir resmi büyütürken dokunmatik ekranlar üzerinden sadece parmak işaretleri yapıyoruz. Bu değişim yeni teknolojilerle daha da kullanılabilir hale geliyor. Katlanabilir telefonlar sayesinde kıvrılabilen dokunmatik ekranları görmüştük. Şimdi de kağıt inceliğinde dokunmatik yüzeyler ortaya çıktı.

Purdue Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları özel devreli bir baskı sayesinde, dokunmatik yüzeyli kağıt üretmeyi başardı. Bu devre baskının en önemli özelliklerinden biri ise enerjiye ihtiyaç duymaması.

BATARYAYA İHTİYAÇ DUYMAYACAK

Araştırmacılar geliştirdikleri bu devre baskısının basınç yoluyla kendi enerjisini ürettiğini belirtiyor. Böylece kağıt dokunmatik tablet için enerji kaynağına ya da bataryaya ihtiyaç kalmayacak. Purdue Üniversitesi araştırmacıları bu yeni geliştirdikleri baskı teknolojisinin, büyük ölçekli baskılarla da uyumlu olduğunu açıkladı.

Araştırmacılar kağıdı yüksek oranda florlanmış moleküllerle kaplayarak suya, yağa ve toza karşı itici hale getirmek için de bir yöntem geliştirdi. Bu omnipfobik kaplama, mürekkebin bir katmandan diğerine bulaşmasına neden olmadan, kağıda birden çok devre katmanı yazdırmaya olanak tanıyor.

BİR ÇOK SEKTÖRDE KULLANILABİLECEK

Bu devreli baskı teknolojisi sayesinde, dokunmatik yüzeylere not defteri, kartondan imal edilmiş gıda ambalajları gibi birçok alanda rastlamak mümkün olacak. Ayrıca bu dokunmatik yüzeylerin, kendi enerjisiyle çalışabilen elektronik cihazlar için de bir kapı açabileceği düşünülüyor.

KAYNAK: SHİFTDELETE

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.