'Kabir azabından beter' diye ölümden döndüler

'Kabir azabından beter' diye ölümden döndüler

Diş ağrısı nedeniyle doktora gitmekten çekinenlerden bazıları diş hekimlerini bile hayrette bırakacak yöntemler deniyor

Çürük diş nedeniyle ağrı çeken ve doktora gitmeye korkanlardan  bazılarının gres yağı, akü suyu, hidrolik yağı, fayans derzi, kireç çözücü gibi  maddeler kullanarak uyguladığı yöntemler diş hekimlerini bile hayrete  düşürüyor - NEÜ Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anablim Dalı Başkanı  Terlemez: "Oto elektrikçi bir hastamız dişinin ağrısına dayanamayıp akü suyunu  dişe damlattığını söyledi. Şans eseri ölümden kurtulmuş. Bu tür yanlış  uygulamalar ciddi tehlikelere yol açabilir" 
 
Diş ağrısı nedeniyle doktora  gitmekten çekinenlerden bazılarının gres yağı, akü suyu, hidrolik yağı, fayans  derzi, kireç çözücü gibi maddeler kullanarak ağrıyı dindirme girişimleri diş hekimlerini bile hayrette bırakıyor. 
 
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti  Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arslan Terlemez, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, her insanın çocukken 20 süt dişi, yetişkin çağda da 32 kalıcı dişi  olduğu için diş hekimiyle mutlaka tanıştığını söyledi. 
 
Tedaviye gelen hastalarının diş ağrılarına yaptıkları ilkel  müdahalelerle ilgili anlattıklarını not aldığını dile getiren Terlemez, çok  ilginç ağrıyı kesme çabalarını işittiğini dile getirdi. 
 
Kireç çözücüyle dişlerini kaybediyordu 
 
Halk arasında "kabir azabından beter" diye nitelendirilen diş ağrıları  konusunda doktordan korkanların başvurduğu ilginç yöntemlerin kendilerini hayrete  düşürdüğünü vurgulayan Terlemez, şunları anlattı: 
 
"İnsanlar özellikle kendi meslekleriyle ilgili yöntemler uyguluyorlar.  Oto elektrikçi bir hastamız dişinin ağrısına dayanamayıp akü suyunu dişe  damlattığını söyledi. Şans eseri ölümden kurtulmuş. Sanayide daha birçok ilginç  fikirler var. Hidrolik yağı damlatanlar, gres yağı koyanlar ve daha bir sürü  çaresiz çırpınış... Bir tanesi dişlerini beyazlatmak için kireç çözücü sürdüğü  pamukla dişlerini silmiş ve bunu arkadaşına tavsiye etmiş. Kireç çözücüyü fazla  kaçıran arkadaşı tüm dişlerini neredeyse yok edecekmiş. İnşaatta çalışan bir usta  diş çürüğüne fayans derzi koyarak orayı tıkamaya çalışmış. Karanfil yağı  damlatanlar da var. Karanfil yağının çürük dişin ağrısına çok az faydası olabilir  belki ama diş eti ve ağız dokularına çok şiddetli derecede hasar verebiliyor. Bu  tür yanlış uygulamalar ciddi tehlikelere yol açabilir." 
 
Kontrole gitme alışkanlığının önemi 
 
Yrd. Doç. Dr. Arslan Terlemez, sadece dişler çürüdüğünde değil  sağlıklıyken de sıklıkla kontrole gitme alışkanlığı kazanılmasının kanal tedavisi  ihtiyacını çok aza indireceğine işaret ederek, "Eğer düzenli kontrole  gitmiyorsanız en azından dişiniz ağrı sinyalleri vermeye başlar başlamaz hemen  diş hekimine başvurmak en iyi çözümdür. İşin doğrusu, ağrıyan dişin içindeki  sinir dokusu çıkarılmadan dışarıdan uygulayacağınız hiçbir şey kalıcı fayda  sağlamaz" diye konuştu. 
 
Diş hekimine gitmekten çekinenlerin, kendi imkanlarıyla yapmaya  çalıştıkları tedavi yöntemlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine  dikkati çeken Terlemez, ağız ve diş sağlığı için düzenli kontrol ve gerektiğinde  hekime gitme alışkanlığının kazanılmasının büyük önem taşıdığını sözlerine  ekledi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.