Kabe tablosunu kullanan markaya milyon dolarlık dava

Kabe tablosunu kullanan markaya milyon dolarlık dava

Suudi ressam, bir saat firması hakkında reklamında resmini izinsiz kullandığı gerekçesiyle 1,5 milyon dolarlık tazminat davası açtı

Suudi ressam Ahmet Mater, insanların Kabe etrafında tavaf etmesini resmettiği bir eserini reklamında kullandığı iddiasıyla ünlü saat firması Swatch hakkında 1,5 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

qabe-tablo.jpgRessam Ahmet Mater'in "Magnetism I" (Beni kendisine çeken) isimli tablosunda binlerce insan kabenin etrafında tavaf ediyor. Tabloda Kabe mıknatısa benzetiliyor ve insanları kendisine çekiyor. Söz konusu tablo, British Museum'de de sergilenmiş.

Swatch'ın alt markalarından Omega ise son reklamında benzer bir resim kullanıyor.

Binlerce insan saatin etrafında dönerken saat onları kendisine çekiyor. Suudi Ressam, firmanın resmindeki kabeyi kaldırıp yerine saati koyduğunu savunuyor. Ressamın Fransız avukatı ise müvekkilinin eserinde bir ibadeti sembolize ettiğini belirterek hırsızlığın yanı sıra Müslümanların mukaddes eyleminin ticari firmanın reklamında kullanılmasının da yanlış olduğunu söyledi.

Swatch firması yetkilileri ise konu yargıda olduğu için açıklama yapmayacaklarını fakat kuruluşun haklara saygılı olduğunu açıkladı.

Öte yandan firma, saatin manyetik alanlara direnç gösterme özelliği olduğu gerekçesiyle bu reklamı yaptıklarını belirtti.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.