Japonya'dan Çin'e Uygur Müslümanları tepkisi

Japonya'dan Çin'e Uygur Müslümanları tepkisi

Japonya Baş Kabine Sekreteri Katsunobu Kato

Uygur Türklerine yönelik asimilasyon iddiaları nedeniyle uluslararası kamuoyu tarafından eleştirilen Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalarına bir tepki de Japonya'dan geldi.

Konu hakkında bugün gazetecilere değerlendirmede bulunan Japonya Baş Kabine Sekreteri Katsunobu Kato, bölgedeki durumu endişeyle izlediklerini ifade etti. Kato, Çin dahil olmak üzere uluslararası toplumda özgürlük, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlere saygı duyulmasının önemli olduğuna inandığını belirtti.

Japonya'nın konu hakkındaki tutumunu, önümüzdeki ay diplomatik temaslar için Japonya'ya gelmesi beklenen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'ye aktaracağı öğrenildi.

Eleştirilerin odağında

Çin'in son yıllarda Müslüman Uygur Türklerinin inanç ve kültürlerine yönelik gerçekleştirdiği insan hakları ihlali iddiaları uluslararası kamuoyu tarafından sıkça eleştiriliyor. Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı kamplarda Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon kişinin tutulduğu tahmin ediliyor. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kampın bulunduğu, kaç kişinin söz konusu tesislerde tutulduğu ya da kaçının sosyal hayata ne ölçüde geri dönebildiği kesin olarak bilinmiyor. Çin'in bölgede yaşayan Müslüman Uygurlara dil becerisi ile mesleki yeterlilik ve kültürel uyum kazandırdığını iddia ettiği kamplar, dünya kamuoyunda hak ihlali kaygılarına neden oluyor.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.