Japonya'da uçan taksi hizmeti başlıyor

Japonya'da uçan taksi hizmeti başlıyor

Japonya'nın en büyük havayolu şirketi ANA, Amerikalı uçan taksi girişimi Joby Aviation ile yaptığı anlaşma sonucu ülkede eVTOL uçan taksisi ile hizmet vereceğini açıkladı

Başlangıç tarihi konusunda detay paylaşılmayan açıklamada hizmetin ülkenin en büyük üçüncü şehri Osaka'da başlaması planlandığı belirtildi.

İki şirket, 5 kişilik olacak hava taksi sayesinde Osaka'nın merkezi ile Kansai Havaalanı arasındaki araçla bir saatte alınan mesafenin 15 dakikaya ineceğini belirtti.

"Dünyanın en kalabalık 20 şehrine sahip ve nüfusunun yüzde 92'si şehirlerde yaşayan Japonya bize böyle bir çarpıcı fırsat sağladı" diyen Joby'nin tepe yöneticisi JoeBen Bevirt, dikey iniş ve kalkış yapabilen bu ulaşım aracı sayesinde şirketin "daha ekolojik ve hızlı bir ulaşım yolunu ülkeye hediye etmeyi umduğunu" söyledi.

Yapay bir adada inşa edilmiş olan Osaka Havaalanı, şehrin 38 kilometre batısında bulunuyor. Şu anda elektrikli trenle bu mesafe 35 ile 65 dakika arasında kat ediliyor.

Joby'ye 400 milyon yatırım yapan Japon otomobil üreticisi Toyota'nın da taksinin ortaklarından biri olacağı belirtildi.

Başlangıç tarihi ne zaman?

Japon hükümeti 2018'den itibaren hava taksilerinin hayata geçirilmesi konusunda şirketlerden taleplerde bulunmuş ve hazırlanan yol haritasında 2023 başlangıç yılı olarak belirlenmişti.

Bununla birlikte ANA ve Joby'nin açıklamasında bir başlangıç tarihi verilmezken rakip firmalar 2025'te gerçekleştirilecek Dünya Fuarı'ndan sonra hizmetin verilebileceğini işaret etmişti.

ANA'nın en büyük rakibi Japan Airlines da eVTOL uçan taksileri konusunda Alman girişimi Volocopter'e Şubat 2020'de yatırım yaptığını açıklamıştı.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.