Japonya'da nükleer reaktörlerin yeniden açılmasına tepki
Hükümet Ohi kentinde bulunan iki nükleer santralin testlerden geçtiğini ve güvenli olduğunu açıklayarak, tekrar çalışmaya başlatılacağını duyurdu.
Yüzlerce nükleer karşıtı Japon, başkent Tokyo'da parlamento binası önünde toplanarak, hükümetin kararını protesto etti. Ülke çapında yaklaşık 100 bin kişi toplanarak başkentin 9 farklı noktasında eylemlerini gerçekleştirdi. "Nükleer istemiyoruz" sloganları attı.
2011 yılında meydana gelen depremde, Fukuhisma nükleer santralinin ardından, Japon hükümeti ülkede bulunan 50 nükleer santrali de kapatmıştı.
Ancak hükümet Ohi kentinde bulunan iki nükleer santralin testlerden geçtiğini ve güvenli olduğunu açıklayarak, tekrar çalışmaya başlatılacağını duyurdu.
Öte yandan, iki nükleer reaktörü açmanın hazırlıklarında olan Türkiye'de de Fukushima'nın yarattığı etki, tepkilere neden olmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 30 Mayıs'ta, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Proton Hızlandırıcı Tesisi'ni açarken yaptığı konuşmada iki nükleer reaktör açmak istediklerini duyurmuş ve nükleer karşıtı görüşler için, "Japonya'da bir olay yaşandı diye bütün insanlığı farklı yerlere taşımanın anlamı yok" demişti.
Cnn Turk
