Japon çiftten ağaçlarını çalan hırsıza: Sulamayı unutma!

Japon çiftten ağaçlarını çalan hırsıza: Sulamayı unutma!

Japonya'da bir bahçeden 400 yıllık bonsai ağaçları çalındı. Ağaçların sahipleri ise, hırsızlardan ağaçlara iyi bakmalarını istedi

Japonya'da başkent Tokyo yakınlarında bulunan Saitama'da, 400 yıllık olduğu bilinen ve çok değerli bir bonsai türü olan 'Shimpaku' ağaçları çalındı. Ağaçların bu ay Japonya'da düzenlenecek güzellik yarışmasına katılması planlanıyordu.

Ağaçların bakımıyla ilgilenen Bonsai ustasının eşi Fuyumi Iimura'ya göre, ağaçların değerli 10 milyon Yen'den (90 bin dolar) fazla.

'ÇOCUĞUMUZ GİBİ BAKTIK'

"Ağaçlara çocuğumuz gibi baktık" diyen Iimura, "Nasıl hissettiğimizi açıklayabilecek bir kelime yok. Bu, insanın uzuvlarının kopması gibi bir şey" ifadelerini kullandı.

Iimura ayrıca, 5000 hektarlık ve içerisinde yaklaşık olarak 3 bin Bonsai ağacı bulunan parktan en değerli ağaçların çalınmasını ise, hırsızların profesyonel olmalarıyla açıklıyor.

Çalınan diğer ağaçların ise 'Goyomatsu adı verilen üç minyatür çam ağacı ve daha az değerli olan üç 'Shimpaku' ve doğada nadiren bulunan bir ardıç ağacı olduğu öğrenildi.

400 YILLIK GELENEK

Fuyumi'nin eşi, Seiji Iimura'nın ise, kökeni 1603 ile 1868 yıllarındaki Edo Dönemi'ne dayanan bir Bonsai ustası aileye dayanıyor. Seii Imura, bu aileden yetişen beşinci jenerasyon bir Bonsai ustası.

Kökeni antik Çin sanatı 'Penjing'e dayanan Bonsai, Japonya'ya 6. yüzyılda yurtdışı gezilerini tamamlayarak ülkelerine dönen bir grup Zen Budizmi öğrencisi tarafından getirildi.

Çin'den alınan bu sanatın ülkeye getirilmesinin ardından, Japonya'da bu sanata 'Bir kabın içine ekilen' anlamına gelen 'Bonsai' adı verildi.

Bazı Bonsai türleri tohumlardan büyürken, Shimpaku yetiştirmek ise zor bir süreçtir. Çünkü ağaçlar tehlikeli kayalıklarda yetiştiği için, toplaması da zordur.

Imura, çalınan Bonsai'lerin de yüzyıllar önce bir dağdan alındığını açıkladı. Bitkiler hakkında derin bir bilgi birikimine sahip olan Iimura'nın ailesi, ağacı yavaş yavaş minyatür haline getirmişti.

'BİR GECEDE ULAŞILABİLECEK BİR ŞEY DEĞİL'

Ağaç, bir metre uzunluğunda ve 70 santim genişliğindeydi. Iimura, "Bu, bir gecede ulaşılabilecek bir şey değildi" ifadelerini kullandı.

Çalınan Bonsai'ler, karaborsada satılabilmeleri durumunda hırsızlar için küçük bir servet niteliğinde olabilir. Iimura'ya göre, çalınan Bonsai'lerin Avrupa'ya kaçırılma ihtimali bulunuyor.

Daha önce çalınan Bonsai'lerin sahiplerinin bazılarının ağaçlarını sosyal medyada tespit ettiklerini belirten Iimura, çok azının ağaçlarını geri alabildiğini belirtti ve "Ağacınız bir defa çalındıktan sonra geri alabilmeniz zor" dedi.

'BAKIMA İHTİYAÇLARI VAR'

Çalınan ağaçlarını geri isteyen çift, hırsızlardan 'ağaçlara iyi bakmalarını' istemeyi de ihmal etmedi. Iimura, "Bonsai'leri her kim aldıysa, sulandıklarından emin olmalarını istiyorum. Shimpaku 400 yıldır yaşıyor, bakıma ihtiyaçları var ve sulanmazsa bir haftadan fazlasını görmez. İyi bakılırlarsa, biz gittikten sonra dahi, sonsuza kadar yaşayabilirler" ifadelerini kullandı.

Sputnik

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.