İztuzu'nda 23 bin 881 caretta caretta denizle buluştu

İztuzu'nda 23 bin 881 caretta caretta denizle buluştu

Ortaca ilçesindeki İztuzu kumsalından geçen yıl, 23 bin 881 caretta caretta yavrusu denize ulaştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Pamukkale Üniversitesi işbirliğinde yürütülen proje kapsamında geçen yıl, Ortaca ilçesindeki İztuzu kumsalından 23 bin 881 yavru caretta caretta denizle buluştu.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl İztuzu sahiline çıkan bin 231 caretta carettanın 432'sinin yumurta bıraktığını tespit ettiklerini söyledi.

İztuzu kumsalından 23 bin 881 yavru caretta carettanın denizle buluştuğunu ifade eden Kaska, yavru çıkış başarısının yüzde 76 olduğunu dile getirdi.

DEKAMER'de geçen yıl bakım ve tedavisi yapılan 28 deniz kaplumbağasından 12'sinin denize bırakıldığını anlatan Kaska, "Tedavi edilen kaplumbağaların 13'ü maalesef öldü. Diğer kaplumbağaların tedavisi devam ediyor" dedi.

Geçen yıl "Sevgi" ve "Özlem" ismi verilen 2 deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı takıldığını belirten Kaska, şunları kaydetti:

"Cihazlarla kaplumbağaların göç yolları, takip ediliyor ve kayıt altına alınıyor. Kışlama alanları belirleniyor. Sevgi şu anda Tunus'ta, Özlem ise Gazze'de görünüyor. Kaplumbağalar, 2 yıl sonra yumurtlamak için tekrar İztuzu kumsalına gelecekler."

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.