İyi zeytinyağını anlamanın kolay yöntemi

İyi zeytinyağını anlamanın kolay yöntemi

Kainat eczanesinden zeytinyağı sofralarımızın ve yemeklerimizin vazgeçilmez nimetidir. Peki iyi zeytinyağını nasıl anlayacağız?

Zeytinyağı almadan önce birkaç noktasına dikkat etmekte fayda var. Mutlaka koklayın. Zeytinyağını kokladığınız zaman kötü bir koku almamanız gerekmektedir. İyi bir zeytinyağının olmazsa olmazı meyvemsi olması ve taze çimen kokusunun bulunmasıdır. Kaliteli zeytinyağı çamur kokusu, küf ve sirkemsi gibi farklı tatlar barındırmamalı.

Zeytinyağını tadabiliyorsanız mutlaka tadın. Kaliteli zeytinyağı boğazınızda yakıcılık ve dilinizin yanlarında acılık hissi vermesi gerekir. Boğazınızda hissettiğiniz bu yakıcılık asitle ilgili değildir, tam tersi içinde yüksek ölçüde antioksidan barındırdığını gösterir. Ve zeytinyağı alırken rengine bakarak karar vermeyin çünkü rengi ürünün kalitesini göstermez.

SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI NEDİR?

Tek bir bahçeden erken hasat edilen zeytin yere düşmeden toplanarak taş değirmende çekirdekleri ile birlikte öğütülür. Ayrıca bu yönteme sızma zeytinyağı da denilmektedir. Bu yöntem kullanılırken dikkat edilen önemli bir nokta vardır; o da koyulan suyun derecesinin 27° C'yi geçmemesidir. Eğer 27° C'yi geçerse o zeytinyağı antioksidan özelliğini yitirir, zeytinyağı olmaktan çıkar ve soğuk sıkım olmaz.

SICAK SIKIM ZEYTİNYAĞI NEDİR?

Soğuk sıkım zeytinyağının tam tersine, zeytinden fazla yağ ve verim alabilmek için suyun sıcaklık değeri 27° C'nin üstündedir. Bu yöntem zeytinyağının besin değerlerinin değişmesini sağlar ve zeytinyağının aromasını ve kokusunun kaybolmasını sağlar.

ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANMALIDIR?

Zeytinyağının renk, koku ve tadının ilk günkü gibi iyi olması için koyu renkli cam şişelerde ya da paslanmaz metal ambalajlarda saklanmalıdır. Ayrıca güneş görmemesi de önemli bir detaydır. Kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza etmelisiniz. Eğer zeytinyağı uygun koşullarda saklanmazsa zamanla aromasının kaybolmasına ve renginin açılmasına neden olur.

ZEYTİNYAĞI KAÇ KALORİDİR?

1 çay kaşığı zeytinyağı 40 kalori. 100 gram zeytinyağı ise 884 kaloridir.

HaberTürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.