İyi bir meslek için yabancı dil şart

İyi bir meslek için yabancı dil şart

Üniversite tercihleri yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri yabancı dil eğitimi. Üniversiteden yabancı dil bilerek mezun olmayanların iş bulma şansları azalıyor.

Modern zamanlarda teknolojinin ve bilimin hızla gelişmesi bireyler arasındaki rekabeti artırdı. Kendi alanında rakiplerine fark atmak isteyenlerin mesleki kariyer edinme ve alanında uzmanlaşmak için iyi bir dil eğitimi alması bu açıdan büyük önem taşıyor. Üniversite adaylarının tercihlerini yaparken bu konuyu dikkate alması ve tercih edecekleri okulların yurtdışı anlaşmalarını titizlikle araştırmaları gerekiyor. Üniversite adayları, seçtikleri bölüm ile aslında geleceğe giden yolda önemli bir virajı dönmüş oluyor. Yabancı dilin öğrenilmesi için tercih edilecek üniversite, öğrencilere uzmanlaşmak için fırsat tanıyor. Tercih yapacak öğrencileri yabancı dil eğitimi konusunda uyaran British Time Dil Okulları Eğitimcisi Mikail Altun, “Öğrenciler tercih yaparken kendilerini geliştirme açısından hangi okul daha iyi dil eğitimi veriyorsa onu değerlendirmeliler. Üniversiteden mezun olana kadar 1 hatta 2 yabancı dil bilerek mezun olmaları hem kişisel gelişimleri hem de kariyer planları için faydalı olacaktır” dedi.

YABANCI DİLİ ARAÇ OLARAK GÖRMELİ

Türkiye'de yabancı dilin öneminin halihazırda yeni yeni anlaşılmaya başlandığını söyleyen Altun, Türkiye'de yabancı dil eğitimi almak isteyen çok sayıda öğrenci olduğunu söyledi. Bunun nedenin ise teknoloji ve bilimin hızlı gelişimiyle birlikte bilginin de hızlı bir şekilde yayılması olduğuna dikkat çeken Altun, “İnsanlar bu bilgileri elde etmek için o bilgilerin dilini bilmek zorundalar. Mesela mühendis olacak kişi, dünyadaki mühendislikle ilgili gelişmeleri takip etmek için yabancı dile ihtiyaç duyacaktır. Yine kişisel merakı ile uzay hakkında bilgi almak isteyen bir insan, yabancı dillerde yaptığı aramalarda daha çok kaynağa ulaşacaktır” diye konuştu. Birden çok yabanc dil öğrenmenin her alanda artı puanlar getireceğinin altını çizen Altun,

Bu açıdan yabancı dil öğrenmenin önemine değinen Altun, “Fazladan birkaç yabancı dil bilmek, kişiye her alanda artı puanlar katarak, daha iyi bir kariyer yapmasına yardımcı olacaktır. Sadece Türkçe bilmek, globalleşen dünyada hiçbir işe yaramayacaktır. Bireyler geleceğe yönelik söz sahibi olup, daha fazla kitleye ulaşmak istiyorlarsa yabancı dili araç olarak görmeliler” ifadelerini kullandı.

KARİYER İÇİN YURT DIŞI TECRÜBESİ ÖNEMLİ

Öğrencilerin tercih yaparken yabancı dil eğitimi veren okulları değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Altun, “Öğrenciler her ne kadar bir yabancı dil bölümü okumasalar da kendi okudukları bölümlerde de yabancı dil öğrenmek durumundalar. Bu nedenle rakiplerine fark atmak isteyen kişiler üniversitelerin imkân ve desteklerini iyi incelemeli, reklamlara kanmamalı” dedi. Mesleki kariyer edinmek için adayların yurt dışı tecrübesi de yaşamaları gerektiğini savunan Altun, “Öğrenilen dilin bulunduğu ülkeye gidip, konuşma heyecanını atmak çok önemli. Bu nedenle öğrenilen dilin ana dil olduğu ülkede eğitim fırsatı verilip verilmediğine dikkat edilmeli” diye konuştu. Üniversitelerin spesifik alanlarda eğitim müfredatı geliştirmelerinin önemine değinen Altun, “Günümüz iş dünyasında en yoğun talep özel alanlarda yabancı dili çok iyi konuşan adaylar oluyor. Global dünyamızda artık İngilizce dışında Çince, Rusça ve Arapça bilen ve dile ilgili alan içerisinde uzmanlığa sahip adaylar yoğun bir şekilde talep görüyor. Bu dilleri öğrenen adaylar iş bulurken daha şanslı” ifadelerini kullandı.
 
MEM'den sesli tercih uygulaması

LYS Sonuçlarının açıklanmasının ardından İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM), üniversite adaylarının akıllı telefonlarını kullanarak tercih kılavuzunu rahatlıkla süzebilecekleri mobil uygulamayı kullanıma açtı. İstanbul Valiliği'nce onaylanan Eğitimde İşbirliği Protokolü çerçevesinde İstanbul MEM'in tercih platformu olan Üniversite Tercih Merkezi tarafından geliştirilen UTM Cep Tercih, üniversite tercih sürecini sıkıntılı bir süreç olmaktan çıkarıyor. UTM Cep Tercih'i kullananlar, evde, okulda, sokakta, otururken, yatarken, yürürken, seyahat ederken sadece konuşarak 25 bine yakın yükseköğretim programı arasından istedikleri özellikte olanları kolaylıkla süzebiliyorlar. Örnek vermek gerekirse, UTM Cep Tercih'te tuşa basıp “Manisa, Diyarbakır, Trabzon, Erzurum, İnşaat Mühendisliği İkinci Öğretim” diyorsunuz ve 2015 Tercih Kılavuzu'nda bu kriterlere uyan 4 bölüm karşınıza geliyor. Her bölümün ayrı bir sayfada görüntülendiği uygulamada, bölümün 2015 kontenjanı, 2014 taban puanı, 2014 taban başarı sırası, bulunduğu şehir, üniversite türü, geçen sene kaç kişi tarafından kaçıncı sırada tercih edildiği, doluluk oranı gibi detaylı bilgiler bulunuyor. Kullanıcıların ekranda bulunan tuşlara basarak üniversitenin internet sitesine ulaşmaları ya da santralini telefonla aramaları mümkün olabiliyor. Öncelikle Android tabanlı akıllı telefonlar için geliştirilen uygulama Google Play Store'dan ücretsiz olarak indirip kullanılıyor.
 
İTÜ'den Amerika'da staj desteği

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sınavında derece yaparak Türkiye'nin ilk bini içinden İstanbul Teknik Üniversitesi'ni (İTÜ) tercih eden öğrenciler, 1 ay boyunca ABD'de staj yapmaya gidiyor. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre ilk binden İTÜ'yü tercih edecek öğrenciler, üniversite hayatına Amerika deneyimi ile başlama şansı yakalayacak. Bu yıl ilk kez verilecek İTÜ ARI Teknokent Bursunu, ilk binden İTÜ'ye gelecek tüm öğrenciler kazanacak. Burs kapsamında öğrenciler, dünyanın en başarılı girişimcilik merkezleri arasında yer alan Chicago 1871'e götürülecek. ARI Teknokent'in başarılı girişimcilerinin de eşlik edeceği gezi, öğrencilere hem staj deneyimi hem de dünyanın teknoloji ve girişimcilik merkezinde 1 ay sürecek bir deneyim yaşama fırsatı verecek.

'Kariyer Testi' ile tercihiniz yapın kararsız kalmayın

Hayatlarının en önemli kararını verecek gençlerin 14 Temmuz'a kadar istedikleri bölüm, şehir ve üniversiteyi tercih etmesi gerekiyor. Üsküdar Üniversitesi, meslek seçiminde kararsızlık yaşayan adaylara yönelik kariyer testi uygulaması yapıyor. Adaya kariyer testini çözerek hangi meslekte daha başarılı ve mutlu olabileceği sunuluyor. Meslek seçiminde halen kararsızlık yaşayan gençler http://www.uskudar.edu.tr/tr/sayfa/214/kariyer-testi adresinden Kariyer Testi'ne ulaşabilir.

Şehir'de dil öğrenmek daha kolay

İstanbul Şehir Üniversitesi Diller Okulu, İngilizceyi iletişimci yaklaşımla öğretiyor. Diller Okulu, ikinci yabancı dil olarak diğer dilleri de çatısı altında barındırıyor. Öğrencilerin İngilizce okuyup anlayabilme, sorulan sorulara yanıt verebilme, araştırma raporları hazırlayabilme gibi alanlarda yetkin hale gelebilmesi için İngilizcenin tam anlamıyla öğrenilmesine büyük önem veren Diller Okulu, öğrencilerine hayatın her alanında yardımcı olacak dil becerileri kazandırıyor.

yeni safak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.