İTÜ'den pilin geleceğini değiştiren proje: Anlık şarj olabilecek

İTÜ'den pilin geleceğini değiştiren proje: Anlık şarj olabilecek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik ve Haberleşme Bölümü öğretim üyesi Dr. Onur Ergen'in 'Quenn' isimli projesi, Avrupa Araştırma Konseyi'nden (ERC) 1.4 milyon euro destek almaya hak kazandı

İTÜ'nün aldığı ilk ERC projesi olan Quenn, pil teknolojisinin geleneksel işleyişini tamamen değiştirerek anlık şarj olabilme kavramını oluşturmayı hedefliyor.

ODTÜ Fizik Bölümü'nü bitirdikten sonra University Of California Berkeley önce Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği'nde ilk yüksek lisansını yapan daha sonra aynı üniversitede Fizik Bölümü'nde ikinci yüksek lisansını ve doktorasını tamamlayan Dr. Ergen, Intel Corp, Apple, Solo Power gibi dünyanın önde gelen firmalarında çalıştı.

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ

'Geleceğin yeni pil teknolojisini oluşturmak için çalışıyoruz' diyen Dr. Ergen, "Projenin amacı yeni bir teknoloji ile pil teknolojisinde bariyerleri aşmak. Şu anda kullandığımız teknolojinin üretebileceği maksimum kapasite 250-300 Wh/kg. 2035'de ise gelecek için tasarlanan yeni kimyasalları kullansak dahi sadece iki katı enerji üretebileceğiz ama bu da yetersiz. Transistör teknolojisine bakın 50 senede bir transistörden milyarlara çıktı ama pil teknolojisi hep aynı kaldı. Biz de projemizde pil teknolojisini bu seviyeye nasıl getirebiliriz diye düşündük" ifadelerini kullandı.

YAPAY ZEKÂYLA TESPİT

Dr. Ergün aynı zamanda sağlık konusunda da çalışmalar yapıyor. Yeni yaptıkları bilek sensörü ile bilekten nabzı ölçen ve aynı anda teri analiz eden bir sistem yaptıklarını söyleyen Dr. Ergün, şöyle konuştu:

“Nabzını ölçerken, terden analiz yaparak bir çok hastalığı erken teşhis etme şansı verecek. Yine ağız kanserini bir fotoğrafla anlayabilen bir sistem yaptık. Bu sistemde ağız içinin bir fotoğrafı çekilecek ve yapay zeka bunu analiz edecek. Bu da bize kanseri erken teşhis imkanı sağlayacak. Bunun makalesini basıldı şu anda start-up aşamasında. Dünyanın en hafif ve en sağlam katı maddesi olan airjel ile de ilgili çalışmalarımız sürüyor.”

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.