İtalyanlar, İslam'ın terörle birlikte anılmasını protesto etti

İtalyanlar, İslam'ın terörle birlikte anılmasını protesto etti

İtalya’da yaşayan Müslümanlar, Fransa’nın başkenti Paris’te geçen hafta meydana gelen terör saldırılarını ve "terörün İslamiyet ile birlikte anılmasını" protesto etti.

Başkent Roma, Milano, Cenova başta olmak üzere pek çok kentte meydanlarda toplanan Müslümanlar ve "İslam ile terörün birlikte anılmasına" karşı çıkan İtalyanlar, Paris’te geçen hafta gerçekleşen terör saldırılarını ve bu saldırılarda İslam’ın adının kullanılmasını kınamak için “Not in my name (Benim adıma değil)” sloganıyla miting düzenledi.

Cumhurbaşkanı ve Senato Başkanı'ndan destek mesajı

Roma’da yoğun yağışa rağmen farklı ülkelerden Müslümanların katıldığı miting, Paris’teki saldırıda ölenler ve terör saldırılarında ölenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Mitingde, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile Cumhuriyet Senatosu Başkanı Pietro Grasso’nun da destek mesajları okundu.

Cumhurbaşkanı Mattarella destek mesajında, katillerin dayanışma ve hümanizmi hedef aldığını ancak asla bu değerlerden vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

"Biz Müslümanlar, aşırıcılığı, radikalliği tanımayız. Teröre hayır” 

Mitingde konuşma yapan Roma Büyük Cami İslam Kültür Merkezi Genel Sekreteri Abdullah Redoune, “Bizim mesajımız açık. Terörizm, Müslümanlar adına insanları vurmaya devam edemez” dedi.

Paris’teki saldırıları ve terörü kınadıklarını söyleyen Redoune, “İnsan hayatı kutsaldır. Bu saldırılar, İslam ve Müslümanlar için kabul edilemezdir. Terör, siyasi ve ideolojik amaçları için dini sömürüyor. Radikalizmle, genç beyinleri yıkıyor. Bununla mücadele etmek gerekir” diye konuştu.

Redoune, “Bizim için Allah sevgi demektir, ölüm değil. İslam, barış demektir, savaş değil. Biz Müslümanlar, aşırıcılığı, radikalliği tanımayız. Teröre hayır” ifadelerini kullandı.

Abdullah Redoune, İtalya’da görev yapan imamlara da aşırıcılıktan uzak durma ve barış mesajından kopmamaları çağrısında da bulundu.

Milletvekilleri de mitingde

Koalisyon iktidarının sol tandanslı büyük ortağı Demokrat Parti’den Fas asıllı milletvekili Khalid Chaouki, iktidar ortağı Yeni Merkez Sağ Partisi’nden Fabrizio Cicchitto ile muhalefetteki sağ tandanslı Forza Italia Partisi’nden senatör Lucio Malan ve ülkenin en büyük sendikası Genel İş Konfederasyonu (CGIL) Genel Sekreteri Susanna Camusso da mitinge destek verdi.

Mitingde, “Terör, İslam’ın düşmanıdır”, “Terörün dini yoktur”, “Allah’ın adıyla terör olmaz” ifadelerinin ve Fransız halkına dayanışma mesajlarının yazıldığı çok sayıda döviz açıldı.

“Bunlar bizi temsil etmiyor”

İtalya İslam Toplumu Kuruluşu Başkan Yardımcısı (COREIS) Yahya Pallavicini, bugün yapmaları gereken bir şeyi yaptıklarını dile getirerek, “Bizim ülkemizde yaşayan bütün dürüst Müslümanların sesini duyurmaya çalıştık. Şu gördüğünüz yağmuru da aşarak, fırtınalı havada sakinliği getirmenin yollarını aradık. Manevi bir görevi yaptığımız için memnunuz. Büyük bir katılım vardı, Roma Büyük Cami cemaatinden, Faslılara, Senegallilere ve Türklere kadar” diye konuştu.

İtalya Genç Müslümanlar Birliği Başkanı Hareth Amar da din adına terör olamayacağını ifade ederek, “Paris’teki saldırıları, terörü sert şekilde kınıyoruz. Bunlar bizi temsil etmiyor. İnanan bir insan bu şekilde terör yapamaz. Bugün burada vermeye çalıştığımız mesaj bu” diye konuştu.

Mısırlı Nesera Ahmad da “Fransa’da yaşananları kınıyoruz ve kabul etmiyoruz. Suriye, Libya, Irak, Mısır, Yemen, Filistin’deki terörü de kınıyoruz. Hazreti Muhammed (ASM), dünyaya barış için geldi. İslam, barış demektir, terörizm değil. Terör, terördür” diye konuştu.

Miting için Terni kentinden Roma’ya gelen Pakistanlı Muhammed de Müslümanlığın terörle alakasının bulunmadığını vurgulayarak, “Paris’te olanların, Müslümanlık'la ilgisi olamaz.

Bangladeşli Muhammed de “İslam, 'İnsanları öldürün' demiyor. Bu yaşananlar İslam değil” diyerek tepkisini dile getirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı'ndan da destek

Öte yandan, mitingden önce İtalya Müslüman Toplumu liderleri, İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ile bir araya geldi.

Boldrini, bugünkü “Benim adımla değil” mitingiyle İtalya’da yaşayan Müslümanların aldığı bu tutumun devlet kurumlarınca da güçlü şekilde desteklendiğini söyledi. 

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.