İtalya'daki Pisa Kulesi'nin eğimi azalıyor

İtalya'daki Pisa Kulesi'nin eğimi azalıyor

İtalya'da şekliyle meşhur Pisa Kulesi'nin eğiminin 20 yılı aşkın süren çabaların ardından azaldığı ortaya çıktı. Kule son 20 yılda 4 santimetre düzleşti.

Kuledeki restorasyon işlerini izleyen gözlem grubuna göre, Orta Çağ'dan kalma, 57 metre uzunluğundaki kule son 20 yılda 4 santimetre düzleşti.

Polonyalı uzman Michele Jamiolkowski önderliğindeki bir grup uzman 1993'ten 2001'e dek kuleyi sağlamlaştırmaya çalıştı. Kule, yaklaşık 260 milyon dolarlık masrafla 45 santimetre doğrultuldu.

"Kulenin ömrüne 200 yıl daha eklenmiş gibi oldu"

Son gelişmeleri yorumlayan Profesör Salvatore Settis, "Sanki kulenin ömrüne 200 yıl daha eklenmiş gibi oldu" dedi. Pisa Üniversitesi Jeoteknik Profesörü Nunziante Squeglia'nın yorumu ise "Önemli olan çan kulesinin sağlamlığı, ki o da beklenenden iyi" oldu.

5 yıl sonra yana yatmaya başlamıştı

1773'te yapımına başlanan kule, 5 yıl sonra yana yatmaya başlamıştı. Pisa Kulesi'nin inşa edildiği kum ve kil taban, güney tarafında kuzey tarafından daha yumuşaktı. Kulenin üçüncü kulesi yapıldığında kayan toprak temeli yerinden oynatmıştı.

Pisa Kulesi 1990 yılında, yıkılabileceği endişesi üzerine 800 yıldır ilk kez ziyaretçilere kapatılmıştı. O dönem kule 4,5 metre eğikti.

Kaynak: AP, BBC

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.