İşverene prim teşviki

İşverene prim teşviki

Sosyal yardım alanları istihdama kazandıran işletmelere SGK prim teşviki hazırlığı iş dünyasında sevinçle karşılandı. İş dünyası, “Hükümete teşekkür ediyoruz. Hem istihdamı, hem sektörleri rahatlatacak bir uygulama” dedi.

Hükümet istihdamı artırmaya yönelik bir adım daha atıyor. Bu kapsamda devletten sosyal yardım alanların işe girmesi halinde, bu kişilerin sigorta işveren prim payınının devlet tarafından üstlenilmesi için çalışıyor. Bu adımın olumlu kazanımlar getireceği değerlendirmesinde bulunan iş dünyası, “Hükümete teşekkür ediyoruz, hem istihdamı, hem sektörleri rahatlatacak bir uygulama” değerlendirmesinde bulundu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, konuyla ilgili müjdeyi önceki gün vermişti. Yılmaz, sosyal yardımlardan yararlananların istihdamı için yapılan çalışmanın istihdamın bağlantısını güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, “Sosyal yardım alanları iki gruba ayırıyoruz. Bir, çalışabilecek durumda olanlar, ikincisi de çalışamayacak durumda olanlar. Çalışamayacak durumdakilere yardımlar devam edecek. Ama çalışacak durumda olanların yardıma bağımlı olmaktan çıkmaları lazım” dedi.

SGK PRİM PAYINI DEVLET ÜSTLENECEK

Daha önce de bazı adımlar atıldığını, yoksulların yardım alabilmesi için İŞKUR'a kayıt mecburiyeti getirildiğine işaret eden Yılmaz, şunları söyledi: “Bu kişiler, 'yeşil kartlarının' iptalinden korktukları için kayıt dışı sigortasız çalışıyorlardı. Biz bir sistem kurduk ve dedik ki işe girdiğiniz zaman kart iptal edilecek ama işsiz kalırsanız yeniden devam edecek. Şimdi bu süreçlerin devamı olarak, bir adım daha atıyoruz. Sosyal yardım alanlardan işe girenlerin işveren SGK prim payını devlet üstlenecek.”

İŞVERENİN YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Böylelikle hem iş verenlerin prim yükünü hafifleteceklerini, hem de istihdama katkı sağlayacaklarını belirten Yılmaz, “Aynı zamanda yardıma bağımlı olmaktan çıkaracağız. Mesleki eğitim vereceğiz. İş gücüne katılımlar kolaylaşacak" dedi.

Hükümete teşekkür ederiz

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, şu değerlendirmelerde bulundu: “Hem istihdamı arttıracak hemde sektörü rahatlacak bir uygulama. Bu yüzden bu tür desteklerin uygulanmasını çok faydalı buluyoruz. Bu anlamda hükümete teşekkür ediyoruz.”

Devletin yükü azalır

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Basiloğlu ise uygulamanın devlet açısından çok olumlu bir çalışma olduğunu, böylelikle devletin sosyal yardım yükünün de azalabileceğini ifade etti. Basiloğlu, “Devlet, işveren üzerinden sigorta yükünü almış olacak. Devletin de sosyal yardım yükü azalır. İki tarafta da memnun olacak” dedi.

Yardımlar gözden geçirilmeli

Devletin sürdürdüğü 9 tane sosyal yardım politikası olduğunu söyleyen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, asgari ücrete endeksli bir sosyal yardımlar ödeneği olduğunu, insanların çalışmaya yönlendirilmesi gerektiğini ve sosyal yardımların gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

YENİ İSTİHDAM KAPISI AÇILIR

Türkiye Mobilya Ürünleri Meclisi Başkanı Davut Doğan, “Uygulama işsizlik oranlarının düşürülmesi ve yeni bir istihdam kapısı açacak seçeneklerden birisi. Bakanın açıklamsını son derece yerinde ve doğru bir karar olarak buluyorum” dedi. Mobilya sektörünün emek yoğun bir sektör olduğunu hatırlatan Doğan, sektör için uygulamanın pozitif olduğunu söyledi.

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.