İşveren satış danışmanı ve garson bulmakta zorlanıyor

İşveren satış danışmanı ve garson bulmakta zorlanıyor

İŞKUR tarafından yapılan araştırmaya göre, işverenler, satış danışmanı, garson, dikiş makineci ve beden işçisi bulmakta güçlük çekiyor.

Yurdun dört bir yanındaki 1 milyon 8 bin 191 iş yerinin ziyaret edilmesiyle hazırlanan araştırmada, görüşülen iş yerlerinden 198 bin 767'sinin yani yüzde 20'lik bölümünün eleman temininde güçlük çektiği sonucuna ulaşıldı.

Eleman sağlanmasında güçlük çeken iş yerlerinin yüzde 25'i yani 49 bin 990'ı 10 ve daha fazla işçi çalıştıran iş yerleri olurken, yüzde 75'i yani 148 bin 767'si 2 ila 9 işçi çalıştıran iş yerlerinden oluştu.

- İmalat sektörü eleman bulmakta zorluk çekiyor

Eleman bulmakta zorlanan iş yerinin faaliyet gösterdiği sektörlere bakıldığında, ilk sırayı imalat sektörü aldı. Bu sektördeki iş yerlerinin yüzde 27,9'u eleman temininde güçlük çekti. İmalat sektörünü sırasıyla diğer hizmet faaliyetleri sektörü ile bilgi ve iletişim sektörü izledi.

Araştırmada, 10 ve daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde dikiş makineci, satış danışmanı, garson, beden işçisi, gaz altı kaynakçısı, temizlik görevlisi, pazarlamacı, aşçı, kamyon ve tır şoförü, sıhhi tesisatçı, demir doğramacı, otomobil tamircisi, muhasebeci ve elektrikçi temininde güçlük çekilen meslekler oldu.

Satış danışmanı, garson, dikiş makineci, demir doğramacı, aşçı, pazarlamacı, sıhhi tesisatçı, otomobil tamircisi, bayan kuaförü ve kamyon-tır şoförlüğü ise 2 ila 9 işçi çalıştıran iş yerlerinin temininde de zorlandığı mesleklerin başında geldi.

- Tunceli'de eleman bulamama sıkıntısı yok

Iğdır'ın yüzde 60 ile eleman sağlanmasında zorlanılan iş yerlerinin bulunduğu iller arasında birinci olduğu araştırmada, sırasıyla Kars, Ardahan, Bolu, Sinop, Yozgat, Kastamonu, Burdur, Denizli ve Çankırı eleman temininde güçlük çekilen iller arasında yer aldı.

Eleman bulunmasında güçlük çeken iş yeri oranının en düşük olduğu il yüzde 4,9 ile Tunceli olurken, Tunceli'yi sırasıyla Bingöl, Hakkari, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van izledi. Bu illerde iş yerlerinin talebinin azlığı sebebiyle oranlar düşük kalırken, 81 ilin 50'sinde eleman temininde güçlük çeken iş yeri oranı Türkiye ortalamasının üzerinde kaldı.

- İşveren niteliği ve tecrübeyi önemsiyor

İş yeri büyüdükçe eleman temininde güçlük çektiğini bildiren iş yerlerinin sayısının arttığı araştırmada, işverenlerin eleman bulamama gerekçeleri arasında ilk sırada yüzde 75,3 ile "gerekli beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması" yer aldı.

Araştırmanın ikinci sırasında yüzde 61,6 ile "yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması", üçüncü sırasında ise yüzde 35,3 ile "bu meslekte işe başvuru yapılmaması" gelirken, bunları yüzde 18 ile "önerilen ücretin az bulunması", yüzde 16,8 ile "çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi" ve yüzde 1,9 ile "vardiyalı çalışma olması" şeklindeki gerekçeler izledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.