İsveç'te öğrencilere başörtüsü yasağı resmen kaldırıldı

İsveç'te öğrencilere başörtüsü yasağı resmen kaldırıldı

İsveç Eğitim Dairesi tüm okulları kapsayacak bir başörtüsü yasağının, din ve ifade özgürlüğüyle bağdaşmayacağını açıkladı

İsveç'in güneyindeki Skurup belediyesinin 2019 Aralık ayında getirdiği başörtü yasağı ülkede tartışmaları beraberinde getirmişti.

Konuyla ilgili İsveç Eğitim Dairesi tüm okulları kapsayacak bir başörtüsü yasağının din ve ifade hürriyeti ile bağdaşmayacağını duyurmasının ardından Skurup belediyesi'nin aldığı karar hükümsüz kılınmış oldu. 

Yasak olunca daha fazla sayıda öğrenci başörtü örttü

Skurup'ta aralık ayında başörtüsü yasağı getirmesiyle o güne dek başörtüsü takan kız öğrenciler yasağa uymamış, okula daha fazla sayıda öğrenci başörtüsüyle gelmişti.

İsveç'te yasağın destekçileri başörtüsünü bir baskı simgesi olarak nitelendiriyor.

Yasağın karşısında duranlar ise başörtüsünü külterel bir simge olarak tanıyıp böylesi bir yasak ya da kısıtlamanın ülkedeki namus cinayetlerini önleyeceği yönündeki fikre de genel hatlarıyla karşı çıkıyor.

Son olarak Stockholm’de başı örtülü ve hamile olan 27 yaşındaki genç bir kadının saldırıya uğraması, ülkeyi ayağa kaldırmış, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu binlerce kişi başörtüsü ile çektirdiği fotoğraflarını Twitter ve Facebook’tan yayınlayıp tepkisini dile getirmişti.

İsveç'in Skurup ilçesinde belediyenin getirdiği başörtü yasağını uygulamayan Prastamosse Okulunun Müdürü Mattias Liedholm, ölüm tehditleri aldığını açıklamış, yasaktan önce sadece 5 kız öğrencinin başörtüsü taktığını yasaktan sonra ise bu sayının yüzde 400 arttığını belirtmişti.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.