Kıyamet asırları, tarihin damarları

Dr. Bahri Tayran’ın Dabbetü’l Arz ve Negaf adlı çalışmasını okuyunca daha önce dikkatimi çekmeyen bir ayrıntı dikkatimi çekti. Bu ayrıntı Bediüzzaman’ın İkinci Dünya Savaşının miladı olan 1939 sonrasındaki iki çağı veya asrı kıyamet asrı olarak değerlendirmesidir. Kısaca, İkinci Dünya Savaşının başlangıcından dünyanın sonuna ya da kıyametin kopmasına iki asır kalmış olmasıdır. (Dabbetü’l Arz ve Negaf, S. 182, Kahraman Yayınları) Bu önemli bir ayrıntı. Demek ki biz kıyamet asrında veya son iki asrında yaşıyoruz. Bu dönemde artık küçük kıyamet alametlerinden büyük alametlere geçilmiş oluyor. Kimi ehli keşif ise 2003 itibarıyla kıyametin büyük alametleri devresine girildiğini söylüyor. 2003 yılında Türkiye’de Ak Parti iktidara geldi ve oğul Bush 11 Eylül rüzgarını arkasına alarak Irak’ı işgal etti.

Tarihin damarları, bazı devreleri var. Bu devreler yirmi yıllık, iki yüz yıllık, asırlık dilimler halindedir. Araplar onluk dilimlere ukud (akd’in çoğulu, İngilizcede ise buna decade/decades) demektedirler. Sözgelimi bu dilimlerden birisi Cezayir’de meydana gelen karanlık on yıl, on yıllık dilimlere kötü bir örnektir. Hazreti Yusuf Aleyhisselam sırasında 8 yıllık kuraklık ve bolluk dönemleri de bu tarz dilimlerdendir. Hazreti Peygamberin (asm) hicri ikinci yıldan vefatına kadar süren kesintisiz cihat yılları da 8 yıllık dilimlere örnektir. Kur’an asır ve ahkab (hikbe) şeklinde bazen zaman dilimlerine veya tarihin damarlarına temas eder.

*

Tarihin böyle damarları vardır. Bu damarlardan birisi de 40-45 yıllık dönemlerdir. Sözgelimi Moğollar Bağdat’ı yakıp yıktıktan sonra bölgede ancak 45 yıl kalabilmişlerdir. Moğollar 1258 tarihinde Bağdat’ı yakıp yıkmışlar ve ümranını harap hale getirmişlerdir. Bununla birlikte bölgeyi hazmetme kapasiteleri 45 yılı geçmemiştir. 1303 yılında Şakhap Savaşıyla birlikte sonları baş göstermiştir. Benzeri durum Moğolların bir devamı olan Bolşevikler için de geçerli olmuştur. İngilizler, Almanlar yerine Ruslara Doğu Avrupa’yı peşkeş çekmişler, Stalin ve muakkipleri Doğu Avrupa’yı ellerinde ancak 45 yıl tutabilmişlerdir. Kadim Moğolların Ortadoğu’da uğradıkları akıbete çağdaş Moğollar olan Bolşevikler de Doğu Avrupa’da uğramışlardır.

Deccalın dört devresinden ilk devresi de Sovyetler Birliği bağlamında 40 yıl sürmüştür. 1917-1956 yıllara arasında geçen 40 yıllık dönem Sovyetler Birliği’nin en ateşli ve saldırgan dönemine tekabül etmektedir.

*

Bediüzzaman’ın da kıyamet asırları olarak ele aldığı iki yüzyıllık dilimle ilk olarak Vahidüddin Han’ın el İslam Fi’l Asri’l Hadis (Modern Asırda İslamiyet) kitabında rastladım. Orada bir hadise dayanarak Vahidüddin Han İslam’ın ahir zamanda yenilenmesinin iki asırlık bir dilimi kapsayacağını ifade etmiştir. Ahir zamanda yenilenmeyle alakalı bu iki asırlık durum Bediüzzaman’ın bahsettiği iki asırlık dilimden farklıdır. Lakin her ikisi de ahir zamanla alakalı olarak iki asırdan bahsetmektedir. Bana göre Vahidüddin Han’ın bahsettiği iki asırlık yenilenme dilimi 1808-2008 yahut geçiş yıllarını saymayacak olursak 1826-2026 yıllarını kapsamaktadır.

Bediüzzaman’ın bahsettiği kıyamet asırları ise 1939 yılında başlamakta ve sonraki iki asrı kapsamaktadır.

Yine ahir zamanla alakalı iki asırlık dilim de Fransız Devrimi ve sonraki iki asırdır. 1789 yılı sosyal ve siyasi ve ideolojik anlamda çağ açan bir tarihtir. İki asır sonra 1989 Berlin Duvarının yıkılması ise ideolojiler çağını kapatan asimetrik bir tarihtir.

Fransız Devrimi her ne kadar burjuva devrimi olarak adlandırılmışsa bile komünizmi üretmiş, intaç etmiştir. Zira sosyal olarak burjuva kabul edilen Fransız Devrimi proletaryanın zıddı olsa bile komunizmi doğurmuştur. Fransız Devrimi, Aydınlanma ile birlikte pozitivizmi doğurmuştur. Pozitivizm de bilimsel sosyalizmi ve ateist kökene dayanan komünizmi intaç etmiştir. Birbirine düşman gibi görünseler de halef seleftirler. Kapitalizm ve komünizm, sonuçta ikiz veya üvey kardeş olarak madalyonun iki yüzüdür. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.