İşte öğrenci yurtlarının fiyatları!

İşte öğrenci yurtlarının fiyatları!

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından oturdukları şehrin dışında bir yer kazanan öğrenciler için gelecek haftadan itibaren kayıt dışında nerede barınacağı telaşı da gündeme gelecek.

Büyükşehirlerde kısıtlı sayıda olan devlet yurtlarının dışında, özel yurtlarla kiralık evleri tercih edecek adayların cebinden her ay bin ile 4 bin lira arasında para çıkacak.

Editörümüz Mehmet Canıtatlı'nın araştırmasına göre yurt fiyatları, odada kalacak öğrenci sayısı, verilen hizmetler ve yurdun yer aldığı bölgeye göre değişiyor. Anadolu illerinde aylık fiyatlar 300 lira ile 800 lira arasında değişirken, bu fiyat Ankara ve İzmir'de bin 800 liraya, İstanbul'da ise 4 bin bin liraya kadar yükseliyor. YÖK'e göre bu yıl üniversitelerin birinci sınıflarına yerleşebilecek öğrencisi sayısı 1 milyon civarında olacak. Türkiye genelinde tüm üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı toplam 6 milyona yaklaştı. Yeni yapılan öğrenci yurtlarında 5 yıldızlı otelde bulunan tüm hizmetler yer alıyor. Buna paralel olarak da fiyatlar artıyor. En fazla iki kişilik odalara yer verilen lüks Öğrenci yurtlarda yüzme havuzu, fitness salonu, sinema odası, hamama ve sauna gibi birimler de bulunuyor.

İstanbul: 500 - 4.000
Ankara: 500- 1.750
İzmir : 500 - 1.800
Antalya: 400 - 950
Eskişehir: 480 - 1.500
Bursa: 300 - 950
Erzurum: 300 - 725
Kayseri: 400 - 1200
Gaziantep: 400 - 800
Konya: 400 - 1.000

(Fiyatlar aylık özel yurt bedellerini gösterir. Yurtlara göre değişmekle birlikte ağırlıklı olarak yemek de bu fiyata dahildir.)

İstanbul'da fiyatlar daha yüksek

İstanbul'da yurt deyince; Kağıthane Beyoğlu ve Haliç güzergahı öne çıkıyor. Bölgede 8 vakıf üniversitesi bulunuyor. İstanbul'da yurtlar Fatih, Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Avcılar, Ataşehir, Üsküdar, Büyükçekmece ve Beyoğlu'nda yoğunlaşıyor. Öğrenci yurtları gayrimenkul yatırımcıları için son dönemde ciddi potansiyel yaratıyor. Uzmanlar, uygun lokasyonda ve profesyonel bir yönetimle yatırımı yapılan yurtların kendisini 10 yıldan daha kısa sürede amorti ettiğini, bunun da hem yerli hem de yabancı yatırımcıları cezbettiğini belirtiyor.

Uyarıyoruz: Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları için acele edin

Maddi imkanları sınırlı olan üniversite adayları için en mantıklı tercih olarak KYK yurtları ön plana çıkıyor. Kuruma ait, Türkiye genelinde toplam 396 yurt bulunuyor. 368 bin 736 yatak kapasitesi ile hizmet veriliyor. Bu yurtların 22'si İstanbul, 26'sı Ankara'da. 2015-2016 öğretim yılında KYK'ya bağlı aylık yurt yatak ücretleri de 130 lira olarak belirlendi. Standardı yüksek, özel nitelikli yurtların aylık ücreti ise 140-228 lira arasında. KYK yurtlarında kalan öğrencilere sabah kahvaltısı 2,5 lira, akşam yemeği 5,5 lira olmak üzere günlük 8 lira beslenme yardımı yapılıyor. Ancak bu yurtların doluluk oranı üniversite kayıtları başlar başlamaz en fazla iki hafta içinde yüzde 100'e ulaşıyor.

Mehmet Canıtatlı - egitimrehberi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.