İstanbul'un göbeğinde 400 yıllık tarihi mezarlık harabeye döndü

İstanbul'un göbeğinde 400 yıllık tarihi mezarlık harabeye döndü

Karacaahmet Mezarlığı'nın son parçası olan ve Osmanlı sarayında görev yapmış kişilerin mezarlarının da bulunduğu 400 yıllık Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı adeta harabeye döndü

İstanbul Üsküdar'dan başlayıp Kızıltoprak'a kadar uzanan büyük Karacaahmet Mezarlığı'nın günümüze kalabilen son parçası olarak bilinen Ayrılık Çeşme Mezarlığı'nın harabe görüntüsü görenlerin içini sızlatıyor. İlk definlerin 400 yıl önce yapıldığı bilinen mezarlıkta, mezar taşlarının çoğunun tahrip edildiği, bazılarının baş kısmının düştüğü ve bazı yerlerde taşların toplu olarak bir araya dikildiği görülürken, iddialara göre mezarlık dönem dönem defineci talanına da uğruyor.

OSMANLI DÖNEMİNDE SARAY ÇALIŞANLARI DEFNEDİLDİ

Mezarlıkta, Osmanlı Sarayı'na mensup görevli kişilerin ve toplum içinde statüsü yüksek saray çalışanlarının yakınlarının kabirleri de bulunuyor. Mezarlığın yıllar içerisinde şehir geliştikçe Acıbadem Caddesi'nden inerken sağ tarafta kalan kısmının yol çalışmaları nedeniyle istimlak edildiği öğrenildi.

"DÜNYADA HİÇBİR YERDE BENZERİ YOK"

Mezar taşlarının bakımsız olduğunu ve hasar gördüğünü belirten tarihçi ve yazar Halit Mestane, "Bu mezarlık dünyanın en eski mezarlığı olan Karacaahmet Mezarlığı'nın bir devamı. Üsküdar'dan başlayıp Kızıltoprak'a kadar devam eder. Burada genelde saray eşrafının mezarları bulunur. Bu mezarlığın bir diğer önemi de mezar taşlarındaki süslemeleridir. Dünyanın hiçbir yerinde benzeri bulunmamaktadır. Tüm bunlara rağmen bu mezarlık yıllardan beri bakımsız" dedi.

mezarlik2.jpg

"İlk zararı aslında buradaki yol bakım çalışmaları sırasında gördü" diyen Mestane, "Birçok taş şu an yok olmuş durumda. Buranın tahribatı yaklaşık 100 yıla dayanıyor. Burada bizim 300 yıllık bir tarihimiz yatıyor. Maalesef biz yine tarihimize sahip çıkamıyoruz. Burayla alakalı birkaç girişim oldu. Sonuç tabela asmaktan öteye geçemedi. Mezarlık her geçen gün daha kötüye gidiyor. Sahip çıkmazsak burası da bir gün yok olacak" diye konuştu.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.