İstanbul’un en eski çeşmesi

İstanbul’un en eski çeşmesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Fatih’te bulunan ve UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan Bukoleon Sarayı’nda yaklaşık bir yıl önce restorasyon çalışması başlattı.

Zaman içerisinde hasar gören ve ayakta kalmayı başaran tarihi yapı da İBB ekiplerinin yürüttüğü restore çalışmalarda 1600 yıllık Bizans Çeşmesi ortaya çıktı. Kazılarda ortaya çıkan çeşmenin bu zamana kadar İstanbul’da ortaya çıkmış en eski tarihi çeşme olduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, restorasyon çalışmalarının iki yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi. Polat, yaklaşık 3 ay içerisinde sarnıç bölümünü halka açmayı planladıklarını söyledi.

Müze olarak kullanılacak

Polat kazıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “Bukoleon Sarayı 1600 yaşında ve tarihteki önemli saray komplekslerinden biri. Yaklaşık yedi metrelik toprakla dolu bir alandı. Kamuoyu, şu an binlerce yıllık sarayın görünmeyen etaplarını şimdi görüyor. Girdiğimiz yer anıtsal giriş kapısının olduğu hol. Girişin karşısında çeşme açığa çıktı. Arkasındaki sarnıçla beraber bir su haznesi var. Bu çeşme İstanbul’un bulunmuş şu ana kadar ki en erken tarihli çeşmesi. Bunun dışında da sarayda başka kompleks yapılar var. Sarayın tamamının restorasyonu sonrası İstanbul’a bir müze kazandırılacak. Sarayın galeri yolu da açığa çıktı. Geçiş odaları, kapatılmış dar koridorlar, bugüne kadar hiç bilinmeyen rampalar, yine toprak altında kalmış bir kısmı bugüne kadar Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen malzemeler ortaya çıktı.”

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.