İstanbul'un 10 bin camiye daha ihtiyacı var
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul'da 3 bin 365 caminin olduğunu söyledi
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeyrek asırdır Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nı kutladığını söyledi. Camilerin İslam medeniyetinin önemli bir taşı olduğunu dile getiren Yılmaz'ın Haberturk'teki açıklamalarında ''Bu yüzden camilerle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla 1 ile 7 Ekim tarihleri arasında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanmaktadır. Burada amaç hem kendi görevlilerimizin görevlerinin farkında olması hem de toplumun bu manada uyarılması adına farkındalık faaliyetleri yapmak'' ifadeleri yer aldı.
"İSTANBUL ADINA ROL MODEL OLMUŞ İMAMLARIMIZ VAR"
Din görevlilerinin mesleki liyakatlarını artırmak için hizmet içi eğitim kursları düzenlediklerini ifade eden Yılmaz, eksikleri olan imamların bu sıkıntısını eğitimlerle giderdiklerini vurguladı.
Din görevlilerinin camileri açıp kapatan, namaz vakti geldiğinde namaz kıldırıp namazdan sonra camiyi terk eden insanlar değil namazın öncesinde ve sonrasında cemaatle buluşan kişiler olması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Camiler, sabah namazından yatsı namazına kadar insanların gelip rahat namaz kıldığı, ibadet ettiği, bilgi ve duygu transferine ulaştığı mekanlar olsun istiyoruz. İnsanların hava alma ihtiyaçlarının camilerde karşılanabileceği ortamlar olsun istiyoruz. Camilerimiz fonksiyonel olsun istiyoruz. Cami sadece belli yaştaki insanlara değil çocuklara, gençlere, yaşlılara, engellilere, kadınlara da hizmet veren ortamlar sunsun. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla görüşmelerimiz oldu. Bundan sonra yapılan camilerin bu tür çok fonksiyonu olmasıyla ilgili adımlar atılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da cami yerinin tespitinde ve caminin projelendirilmesinde etkin olması ile yasal alt yapı hazırlandı. Bundan sonraki süreçlerde, bu manada fonksiyonel cami ve her türlü insanın kendisine ait hizmet sunulabildiği ortamlara sahip olan cami şeklinde çalışmalarımız var."
"İSTANBUL'DA 10 BİN CAMİYE İHTİYAÇ VAR"
Yılmaz, İstanbul'da cami sayısının yeterli olmadığına dikkati çekerek, ''İstanbul'da olması gereken cami sayısı, nüfusa göre 15 bindir ama bugün İstanbul'da 3 bin 365 cami var. İstanbul'da en azından 10 bin tane daha camiye ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorum. İstanbul'da bazı yerlerde 50 bin kişiye, 30 bin kişiye bir cami düşüyor. Bu çok büyük bir rakam. 30 bin kişin olduğu yerde bir tek cami bulunması, özellikle cemaatin en yoğun olduğu zamanlarda yer bulamamasına neden oluyor. İnsanlarımızın cami ihtiyaçlarının karşılanacağı adımların atılması lazım'' ifadelerini kullandı.
İstanbul'da 1999 depreminden önce yapılmış camilerin deprem yönetmeliğine göre yeniden yapılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, ''Tarihi camilerimizde bir problem yok. Kadıköy'de böyle bir çalışma var. Kentsel dönüşümde 20-30 kadar camimiz yeniden yıkılıp yapılacak. Aynı şeyin İstanbul'un pek çok yerinde geçerli olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.