'İstanbul'daki 100 bin emlakçıdan 90 bini kaçak'

'İstanbul'daki 100 bin emlakçıdan 90 bini kaçak'

İstanbul'da emlakçılık yapan 100 bin kişiden 90 bini kaçak durumda. Kaçak emlakçılar, devleti her yıl yüz milyonlarca lira zarara uğratırken tüketicileri de mağdur ediyor.

İstanbul'da emlakçılık yapan 100 bin kişiden 90 bini kaçak durumda. Kaçak emlakçılar, devleti her yıl yüz milyonlarca lira zarara uğratırken tüketicileri de mağdur ediyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da yaşanan "kaçak emlakçı" sorununa ilişkin AA muhabirinin sorunlarını yanıtladı.

Aşa, site yöneticilerinin, apartman görevlilerinin, kapıcıların, kısaca fırsatçılık yapmak isteyen herkesin bu işe yöneldiğini kaydederek, bu kişi veya kişilerden vatandaşların mağdur olduğunu aktardı.

Başkan Aşa, İstanbul Ticaret Odası ile İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası'na kayıtlı emlakçı sayısının 10 bin olduğunu ifade ederek, "Odalara kayıtlı 10 bin emlakçının dışında 4-5 bin kişinin de vergi levhası bulunuyor. Ancak 100 binin üzerinde emlakçı var. Yani 100 bin emlakçıdan 90 bini kaçak" dedi.

Aşa, İstanbul'da sayıları 100 bini bulan kaçak emlakçıların devleti her yıl yüz milyonlarca lira zarara uğrattığını söyledi.

Kaçak çalışan emlakçının tespit edilmesi halinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca ceza yazıldığını dile getiren Aşa, tebliğe göre ceza miktarının ilk etapta 19 bin lira olduğunu söyledi.

"Şikayetlerin başında 'kapora para'sı geliyor"

Kaçak emlakçıların vatandaşı farklı farklı konularda mağdur ettiğini anlatan Aşa, şikayetlerin başında "kapora para"nın geldiğini, söz konusu kişinin kapora ücreti alıp kaybolduğunu veya işi bitirmediğini, daha sonra da kaporayı iade etmediğini söyledi.

Aşa, "En çok gelen şikayetlerden birisi de ayıplı mal ve hizmet. Tavandan su akıyor orayı boyayıp veya önüne dolap çekip satıyor, kanalizasyon akıyor üzerine bir şey koyarak satıyor. İlk yağmurda çatı aşağıya iniyor. Emlakçı diye evinin anahtarını teslim ediyor ama gidip baktığında eve kiracı konulmuş. İki aydır kiracı olduğundan haberiniz bile olmuyor. Çok şikayet var. Ancak bu şikayet edilenlerin hepsi kayıt dışı çalışanlar" diye konuştu.

AA
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.