İstanbul’da Suriyelilere özel mezarlık alanı iddiası

İstanbul’da Suriyelilere özel mezarlık alanı iddiası

2011 yılından itibaren Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınmaya başlayan Suriyelilerin sayısı 5 milyona dayandı

Büyük bölümü Türkiye'deki sosyal ve kültürel hayata entegre oldu. Sayıları 600 bini geçen İstanbul'daki Suriyelilerin artık mezarlıkları da var. İBB, Avrupa Yakası'ndaki Kilyos Mezarlığı ile Anadolu Yakası'ndaki Hekimbaşı Mezarlığının içinde, Suriyelilere 'özel' bölüm ayırdı.

Sözcü'nün haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Suriyelilerden gelen yoğun talep sonrası, Suriyelilere özel mezarlık alanı uygulamasına gitti. Suriyeliler için Kilyos Mezarlığının bir bölümü ile Hekimbaşı Mezarlığının bir bölümü tahsis edildi.

Buraya defnedilen Suriyelilerin mezar taşlarındaki “isim, soyisim, doğum ve ölüm yeri” gibi bilgilendirme açıklamaları Arapça. Tarihler ise miladi takvime göre yazılı.

600 BİNDEN FAZLA SURİYELİ VAR

Türkiye’de bulunan yaklaşık 5 milyon Suriyeli’den 600 bini İstanbul’da bulunuyor. Suriyelilerin İstanbul'da yoğun olarak yaşadıkları semtler ise Küçükçekmece, Esenyurt, Başakşehir, Sultangazi, Bağcılar, Zeytinburnu ve Fatih.

Son verilerine göre, İstanbul'da bulunan Suriyelilerin yüzde 86'sı Avrupa yakasında, yüzde 14'ü ise Anadolu yakasında yaşıyor.

Aralık 2017 tarihi itibarıyla dünya genelinde en fazla Suriyeli, yüzde 54'le Türkiye'de yaşıyor. Lübnan yüzde 18'le ikinci sırada yer alıyor. Yüzde 11 Ürdün,, yüzde 11 Avrupa Birliği ülkeleri, yüzde 4'le Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve yüzde 2'yle Mısır izledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama

20 Mayıs 2019 tarihinde, Cumhuriyet Gazetesi internet sitesinde “İstanbul’da Suriyelilere Özel Mezarlık Alanı” başlığıyla yayınlanan habere ilişkin aşağıda yer alan açıklamanın yapılması gereği doğmuştur.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrimizde bulunan yabancı uyruklu kişilere; din, dil, ırk, mezhep ve ülke ayrımı gözetmeksizin misafirlerimiz gözüyle bakmakta ve hiç bir ayrım yapmadan her türlü hizmetleri yerine getirmektedir.

Bu bağlamda; İstanbul’da vefat eden Suriyeli misafirlerimiz, yakınlarının talepleri doğrultusunda İstanbul'un muhtelif mezarlıklarına defnedilmektedir. Söz konusu haberde isimleri geçen Kilyos ve Hekimbaşı Mezarlığı da bu mezarlıklar arasında yer almaktadır. Bahse konu haberde belirtilen bu iki mezarlıkta, sadece Suriyelilere özel bir mezarlık alanı yer aldığı iddiası asılsızdır.

Dolayısıyla, "İstanbul’da Suriyelilere Özel Mezarlık Alan" başlıklı haber tamamen gerçek dışıdır.

Dini, ırkı, mezhebi ve ülkesine bakılmaksızın tüm misafirlerimiz için uygulanan bu hizmetimizin, sadece  Suriye uyruklu misafirleri ön plana çıkartarak, böylesi hassas bir konu üzerinden bile siyasi polemik oluşturma çabası ne yazık ki iyi niyet taşımamaktadır.

Ayrıca belirtmek gerekir ki; İstanbul’da defnedilen yabancı uyruklu misafirlerin kabirlerinin baştaşına, medfun bulunan kişi ile ilgili kendi dillerine ait bilgiler yazılmasına izin verilmektedir. Söz konusu bu izin, demokrasimizin bir gereği olup sadece Suriyelilere özgü bir durum değildir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum