'İstanbul'da hava kirliliği problemi yok'

'İstanbul'da hava kirliliği problemi yok'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulusal Hava Kalitesi İzleme ağından elde edilen verilere göre, İstanbul için hava kirliliği probleminden bahsetmenin mümkün olmadığını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamada, son günlerde yazılı ve görsel basında İstanbul'un hava kalitesi konusunda haberler çıktığı belirtildi.

Açıklamada, "Ulusal Hava Kalitesi İzleme ağından elde edilen veriler ışığında İstanbul için yaptığımız değerlendirmede; İstanbul’da hava kirliliği problemi olduğundan bahsetmek mümkün değildir" ifadesini kullanıldı.

İstanbul'un 1990'lı yıllarda havası en kirli illerin başında yer aldığı ve özellikle ısınma amacıyla kullanılan yakıtın çok ciddi bir şekilde denetlenmesi ve doğalgazın yaygınlaştırılması ile hava kirliliği probleminin büyük ölçüde ortadan kalktığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İstanbul'da özellikle yakıt kalitesinin iyileştirilmesi ve doğalgazın yaygınlaştırılması sonucunda Kükürtdioksit konsantrasyonlarında azalma olmuş ve Avrupa Birliği direktiflerinde belirtilen yıllık sınır değerleri altına düşülmüştür. Kükürtdioksit konsantrasyonları Avrupa Birliği Direktiflerinde belirtilen günlük 125 mikrogram/metreküp sınır değeri hiç aşmamış, yıllık 20 mikrogram/metreküp sınır değerin ise kış sezonlarında dahi altında kalınmıştır.

2015 yılı için, İstanbul geneli kükürtdioksit ortalaması 5 mikrogram/metreküp olarak gerçekleşmiştir. Bu değer AB sınır değerinin 4 kat altındadır. Hava kalitesi açısından Bakanlık olarak hedefimiz, AB standartlarını sağlamaktır. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımız ve denetimlerimizi tüm hızıyla sürdürmekteyiz. Kamuoyu bu tarz haberlere itibar ederek hava kalitesi konusunda paniğe kapılmamalıdır. Bu konuda halkımızı doğru bilgilendirmeye devam edeceğiz."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.