İstanbul'da ağaç yiyen böcek alarmı!

İstanbul'da ağaç yiyen böcek alarmı!

Anoplophora spp" isimli 'canavar böcek İstanbul'un 3 ilçesinde 6 ayda, yüzlerce ağacı kuruttu

Gemilerle yapılan bitki ve ağaç malzeme ithalatı esnasında Türkiye'ye gelen "Anoplophora spp" isimli 'canavar böcek', İstanbul'un 3 ilçesinde    hem de 6 ayda, yüzlerce ağacı kuruttu.

ASIRLIK ÇINARLAR TEHDİT ALTINDA

Deniz yoluyla yapılan ve son dönemde hızla artan çiçek, bitki ve ağaç malzeme ithalatı yüzünden Türkiye birbirinden tehlikeli yabancı böcek türlerinin istilasına uğradı. Özellikle, Anoplophora spp. (Turunçgil uzun antenli böceği) adlı böcek nedeniyle İstanbul'da alarm verildi. Böcek, sadece son 6 ayda Bakırköy, Zeytinburnu ve Fatih'te yüzlerce ağacı kuruttu. 

EKİPLER ALARMA GEÇTİ

Anavatanı Uzak Doğu olan ve Türkiye'ye İtalya'dan ithal edilen süs bitkileri ile gelen canavar böceğin larvalarını bıraktığı 3 ilçedeki yüzlerce yetişkin ağaç imha edildi. Yetkililer, içlerinde 300- 500 yıllık çınarların da bulunduğu binlerce ağacın ise tehlike altında olduğunu söyledi. Anoplophora cinsi böcekle mücadele için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şefliği ve İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de alarma geçti. Çalışmalarını hızlandıran ekipler, böceğin zarar verdiği ve larva bıraktığı ağaçları imha etmeye başladı. İstilacı yabancı böceklerin, İstanbul'da son yıllarda artan bitki ve ağaç malzeme ithalatı yüzünden yayıldığı ifade edildi.

SON OLARAK FATİH'TE GÖRÜLDÜ

Konakladığı ağaca ortalama 50 larva bırakan, larvalarını bıraktığı ağaca çok ciddi zarar verebilen söz konusu böcek türü, gövdede yarıklar açarak yumurta bıraktığı için ağacın yok olmasına neden oluyor. Boyları 2 ile 4 santimetre arasında değişen böcekler, İstanbul'da ilk önce Bakırköy ve Zeytinburnu sahillerinde görülmeye başlandı. Kısa sürede yüzlerce ağacın yok olmasına neden olan böcekler, son günlerde ise Fatih sınırlarında görüldü. Başta çınar ağaçları olmak üzere kayın, akçaağaç, atkestanesi, kızılağaç gibi ağaçlara zarar veren böcekler, İstanbul'daki ormanlardan asırlık çınarlara kadar milyonlarca ağacı tehdit ediyor. 

İLAÇLAMA FAYDA ETMİYOR

İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şefliği, böceğin görüldüğü bölgelerdeki kontrollerini artırdı. Bir yetkili, "Anoplophora spp. 300 metreye kadar uçabilen istilacı bir böcek türü. Mayıs ve ağustos ayları arasında görülüyor. Şimdiye kadar böceğin görüldüğü 3 ilçede çalışmalarımızı ve kontrollerimizi artırdık. 10- 15 günde bir rutin ilaçlama yapıyoruz. Ama ağaca larva bırakıldıktan sonra ilaçlama yapmamızın bir anlamı kalmıyor. Larva bırakılan ağacın hemen imha edilmesi gerekiyor. Böcek, belirtilen bölgelerin dışında şimdiye kadar başka bir yerde görülmedi. Hassasiyetle çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi. 

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.