'İstanbul İslam ekonomisinin merkezi olmalı'

'İstanbul İslam ekonomisinin merkezi olmalı'

ÖNSİAD Başkanı Erdoğmuş, "Tüm dünyada İslam ekonomisi yükseliş trendinde. Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı, İstanbul İslam ekonomisinin merkezi olmalı. Batı çoktan İslam ekonomisinin uygulamalarına yöneldi..."

Önder İş Dünyası Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÖNSİAD) Başkanı Rasim Erdoğmuş, tüm dünyada İslam ekonomisinin yükseliş trendinde olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu fırsatı kaçırmaması, İstanbul'un İslam ekonomisinin merkezi olması gerektiğini vurguladı.

Erdoğmuş, yaptığı yazılı açıklamada, İslami sisteme uygun ekonomik uygulamalarla ilgili önemli çalışmaların başladığını ancak bunların yeterli olmadığını kaydederek, üniversitelerin işletme ve iktisat fakültelerinde İslam ekonomisi ve faizsiz finans, ilahiyat fakültelerinde ise ekonomi ve finans alanlarında dersler verildiğini anımsattı.

    Türkiye Varlık Fonu'nun İslami mortgage sisteminin geliştirileceği önemli bir çalışma başlattığını ifade eden Erdoğmuş, katılım bankalarının net karlarının arttığını, bunların çok önemli gelişmeler olduğunu anlattı.

Erdoğmuş, "Ancak 2018 itibarıyla toplam miktarı 3,4 trilyon dolar seviyesine ulaşması beklenen küresel İslami varlıklardan önemli bir paya sahip olmak için hızlı hareket etmeliyiz. Kültürel avantajımızı kullanarak dünyanın İslami finans merkezine dönüşebilmek için süratle doğru adımlar atmalıyız" ifadelerini kullandı.

"İslam, finans sistemlerinde adaletli ve dürüst bir yol sunuyor"

Erdoğmuş, finans sistemlerinin insanların kullanması gereken bir araç olduğunu kaydederek, İslam'ın bu alanda da adaletli ve dürüst bir yol sunduğunu bildirdi.

İslam'ın aşırı kar elde etme, faiz, tefecilik, fahiş fiyatla satış gibi insanları zorlayan uygulamaları kesinlikle yasakladığını, emeğin karşılığının tam ve hakkında ödenmesi ve helal ticareti teşvik ettiğini aktaran Erdoğmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İslam ekonomisinin önemini her fırsatta vurguluyoruz. İslami finans uygulamalarının artmasını teşvik edecek bilimsel yol haritası sunmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz İSEFE Kongresi buna en güzel örnek. İlkini 28 Nisan'da gerçekleştirdiğimiz kongre ile dünyanın önde gelen bilim insanları, akademisyenler ve iş insanlarını bir araya getirdik. Yüzden fazla bildiri ile İslam ekonomisini her yönüyle ele aldık. Önümüzdeki tarihlerde tekrarını yapacağımız bu önemli kongre ile Türkiye'nin en doğru şekilde İslami finans uygulamalarını ekonomik yaşantısının bir parçası haline getirebilmesi için yol haritası sunuyoruz, sunmaya da devam edeceğiz."

"Katılım bankaları yeterince yararlı olamıyor"

Erdoğmuş, İslami finansal sistemde, geleneksel bankacılık sisteminin ortaya koyduğu hizmetleri karşılayan işlem ve hizmetlerin daha minimal düzeyde yapıldığını belirterek, bu kuruluşların reel sektörü fonlarken bazı özel sektör kuruluşlarıyla ortaklık yaparak risk paylaşımında bulunduklarını aktardı.

İslami finans sitemleri ile vatandaşların reel karşılığı olan paraların dolaştığı bankacılık sisteminde daha uygun koşullarda kredi alarak, yatırım yapabileceklerine değinen Erdoğmuş, bu avantajın üretim ve yatırım oranları ile istihdam artışını beraberinde getireceğini bildirdi.

Erdoğmuş, katılım bankacılığının daha verimli şekilde uygulanması için kendi sistemine sahip olması gerektiğini belirterek, "Mevcut bankacılık sistemi içinde varlığını sürdürmeye çalışan Katılım Bankaları maalesef olması gerektiği kadar faydalı olamıyor. Oysa katılım bankalarının, katılım bankacılığı sistemine uygun bir sistem içinde yer almaları daha verimli çalışmalarını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Batı çoktan İslam ekonomisine yöneldi"

Erdoğmuş, tüm dünyada İslam ekonomisinin yükseliş trendinde olduğunun altını çizerek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı, İstanbul İslam ekonomisinin merkezi olmalı. Kapitalist sistem sürdürebilir değil ve belirli aralıklarla kriz oluşturma riski taşıyor. Batı çoktan İslam ekonomisinin uygulamalarına yöneldi. İngiltere, Lüksemburg, Hong Kong ve Hollanda gibi ülkeler İslami finans merkezi olma yolunda önemli adımlar atıyor. Oysa kültürümüzün temelini oluşturan İslam'ın ekonomik öğretilerine geri dönmeli, İstanbul'u tüm dünyanın takip ettiği İslami ekonomi merkezine dönüştürmeliyiz."AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.