İştahınızın kurbanı olmayın!

İştahınızın kurbanı olmayın!

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala uzmanlardan kalp hastalarına bir uyarı geldi: Bayram sofralarında yapılan değişiklikler kalp krizi riskini artırıyor. Tatlı yerine kırmızı üzüm, gazlı içecekler yerine Türk kahvesi ve ayran tüketin.

İştahınızın kurbanı olmayın! Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla evlerde tatlı bir telaş başladı.

Kurban kesiminden bayram sofralarına dek değişik planlar yapılırken, kalp krizi riskinin arttığı belirtildi. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, "Acemi kasapları bekleyen tehlikelerden biri de kalp krizidir. Kurban kesimi ciddi efor gerektiren bir iştir.
Özellikle büyük baş hayvan kesiminde sarf edilecek aşırı efor ya da küçükbaş hayvanların bir kişinin sırtına yüklenip taşınması, hele de sıcak havada risk grubundakilerde kalp krizi ile sonlanabilir" dedi. Doç. Dr.
Karabulut, kalp hastalarına özel önerilerde bulundu: 

* Güne hafif kahvaltı ile başlayın. Et tüketimini özellikle öğle yemeğine erteleyin. 

* Eti kekik, nane, biberiye ve kişniş gibi damar dostu baharatlarla tatlandırın. 

* Etin yanında sumak, limon tozu ve üzüm sirkesi ilave edilmiş yağsız yeşil salata damar dostu ek besinler ilave edin. 

* Tatlıda özellikle tarçın ilave edilmiş sütlü tatlılar sağlıklı bir tercih. 

* Tatlı olarak meyve ikram edin. Özellikle bir salkım çekirdekli kırmızı üzüm ile kalbinizi koruyabilirsiniz. 

* Gazlı içecekler yerine şekersiz taze meyve kompostosu ve ayran ile aşırıya kaçmamak üzere çay, Türk kahvesi ve bitki çayı tüketilebilir. Ancak şeker yerine bir parça bitter çikolata damar sağlığı açısından daha faydalı. 

* Hareketsizlikten kaçının. 30 dakika tempolu yürüyüş faydalı. Yüzmeyi tercih edecek kalp hastaları kıyıya paralel olarak eşit nefes temposuyla yüzmeli.

SABAH KAVURMA YEMEYİN!
Kurban Bayramı'nda kalbi bekleyen diğer risk de yağlı kavurmalar. Kurban kesiminde yorulan kişiler genelde kendilerini kavurma ile ödüllendiriyor. Ancak dikkat! Kahvaltıya tuzlu, baharatlı ve yağlı bir kavurma ile başlamak tansiyonu yükseltiyor, pıhtı oluşumuna zemin hazırlayabiliyor.

250 GRAMDAN FAZLASI ZARAR
Kaliteli et tercih edilmesi, miktarında aşırıya kaçılmaması ve doğru pişirme yöntemi kullanılması önemlidir. Günlük 80 gram et tüketilmesi yeterlidir. 250 gramdan fazlası ise kişilerde kalp hastalıklarına bağlı yaşam süresini kısaltmaktadır.

KUYRUK YAĞI KULLANMA
Eti pişirmeden önce, görünen yağların temizlenmesi ve ek olarak kuyruk yağı kullanılmaması gerekir. Sakatat da yüksek miktarda kalori içerdiğinden kalp hastaları uzak durmalıdır.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.