İsrailli kadın şarkıcı 'namahrem' diyerek ABD Başkanı Biden'ın elini sıkmadı

İsrailli kadın şarkıcı 'namahrem' diyerek ABD Başkanı Biden'ın elini sıkmadı

Bunu yapan İsrailli olduğu için dünya medyası takdirle karşıladı. Benzer bir hareketi Müslüman bir kadın yapsaydı aynı medyanın manşetleri nasıl atılırdı?

İsrail'e 13-14 Temmuz'da resmi ziyaret düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden için Cumhurbaşkanlığı konutunda organize edilen törende dindar Yahudi sanatçı Yuval Dayan şarkı söyledi. Ardından Biden, el sıkışmak için Dayan'ın yanına gitti. Ancak şarkıcı Dayan, Biden'ın elini havada bıraktı.

Canlı yayınlanan törende, şarkının bitmesinin ardından Biden'ın yerinden kalkarak kendisine yaklaştığı Dayan'ın el sıkışmayı reddettiği görüntüler, sosyal medyada ilgi gördü ve sıkça paylaşıldı.

Görüntülerde, Dayan'ın, eli hava duran Biden'a gülümseyerek ellerini birbirine kenetlemesi ve hafifçe eğilmesi dikkati çekti.

Dayan'ın bu hareketinin nedeni, geleneksel Yahudi inancında yer alan ve kendisinin de benimsediği "şomer negiah" ilkesi.

"Şomer negiah" ya da "dokunma yasağı"na uyan dindar Yahudiler, bu inançları gereği karşı cinsten "namahrem" bir kişiyle fiziksel temastan kaçınmaya dikkat ediyor.

İsrail basının aktardığına göre şarkıcı Dayan, hadisenin İsrail'de viral olması üzerine açıklamada bulundu.

HASSASİYETİNİ ÖNCEDEN BELİRTMİŞTİ

Dayan, İsrail Cumhurbaşkanlığı personeline el sıkışma konusundaki dini hassasiyetini önceden ilettiğini belirterek, "niyetinin Biden'ı gücendirmek olmadığını" vurguladı.

İsrail'de çok sayıda dindar kadın ve erkek, kendi yakın aile üyeleri (eş, evlat, ebeveyn, kardeş, büyükanne ve büyükbaba) dışındaki kimselerle el sıkışmak gibi fiziksel temas kurmuyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum