İsrail'den katliam ihracı

İsrail'den katliam ihracı

Sudan’ın bölünmesindeki etkisi gözardı edilmeyen İsrail’in, Hristiyan nüfusun ağırlıkta olduğu Güney Sudan’ı silahlandırdığı BM raporlarına da yansıdı.

İki yıla yakın sürede on binlerce kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda, Tel Aviv’in gönderdiği silahların kullanıldığı ortaya çıktı.

Ortadoğu'da Filistin topraklarını işgal ettikten sonra Müslüman halka yaşam hakkı tanımayan İsrail, Afrika'daki kanlı savaşların da suç ortağı olmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) raporuna göre, Güney Sudan'da yaklaşık 2 yıldır devam eden iç savaşta İsrail yapımı silahların kullanıldığı tespit edildi. Raporda Tel Aviv hükümetine bağlı İsrail Askeri Endüstrisi (IMI) tarafından üretildiği görülen silahların fotoğraflarına yer verildi ve bununla İsrail silahlarının ülkeye girip iç savaşta kullanıldığının delillendirildiği vurgulandı. Ülkede yerel askerlerin ve üst düzey yetkililerin saldırı silahı “Galil”in gelişmiş modeli olan “Ace” kullandıkları ifade edildi.

BARIŞA BİLE BİLE KURŞUN SIKIYOR

Güney Sudan'daki savaşta çocuk askerlerin de kullanıldığı bilinirken, kimi silahların savaştan önce verilmiş olabileceği, ancak silahların Sudan Halk Kurtuluş Ordusu başta olmak üzere ülkedeki çeşitli grupların elinde olduğu üzerinde duruluyor. BM raporlarıyla da doğrulan silah satışı nedeniyle İsrail'in Güney Sudan'da barışçıl çözümü engellediği de belirtiliyor. Geçtiğimiz mayıs ayında “+972” adlı dergide Itai Mack ve Idan Landau imzasıyla yayımlanan yazıda, Tel Aviv'in gizli silah ihracatı ile Güney Sudan'daki çatışmaları körüklediği belirtilmişti.

RUANDA'NIN DA ORTAĞIYDI

Analizde, “Güney Sudan'ın bağımsızlığından bu yana İsrail aralıksız olarak bu ülkeye silah satıyor, askeri eğitim veriyor, güvenlik ve keşif teknolojileri hizmeti sunuyor” ifadeleri yer alırken, İsrail'in 1990'larda tarihin en büyük katliamlarından birine sahne olan Ruanda soykırımı sırasında da bu ülkeye gizlice silah sattığı hatırlatılmıştı. İsrail'in en büyük silah pazarları ise Brezilya, Hindistan ve Meksika'da. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün 2010 verilerine göre 3 İsrail firması (Elbit Systems, İsrail Havacılık Endüstrisi ve Rafael) dünyanın en çok silah üreten 100 firması arasında listelenmişti. İsrail, 2014'te ise küresel silah pazarında 6. büyük silah ihracatçısı olarak yer aldı.

Tel Aviv'le sağlam dostluk

İsrail, Güney Sudan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk taraflardan biri. Güney Sudan, 9 Temmuz 2011 tarihinde Sudan'dan bağımsızlığını ilan etti. Hemen ertesi gün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu ülkenin bağımsızlığını tanıdı. Güney Sudan lideri Salva Kiir Mayardit, Aralık 2011'de yaptığı Tel Aviv ziyaretinde Netanyahu tarafından sıcak karşılandı. İsrail, 2012 yılında da Güney Sudan'a ilk kez büyükelçi atadı. İki ülke arasındaki bağ aslında daha eskilere uzanıyor. İsrail'in 1960'lardan bu yana Güney'in Hartum merkezli Sudan'dan ayrılması için militan grupları desteklediği iddia ediliyordu. Güney Sudan'ın başkenti Cuba, Tel-Aviv'e yaklaşık 3 bin kilometre uzakta olsa da İsrailli yetkililer, Güney Sudan'la stratejik işbirliğini, Afrika kıtasının zengin petrol, altın ve uranyum kaynaklarına ulaşmak için uygun görüyor. Uzmanlar, İsrail'in Güney Sudan'ın su ve petrol kaynakları üzerindeki kontrolünü, Mısır ve Sudan başta olmak üzere Afrika'daki herhangi bir ülkeye karşı siyasi bir baskı aracı olarak kullanacağına ifade ediyor.

On binlerce kişi öldü

İç savaşın sona ermesi için yapılan barış görüşmelerinde, önceki gün Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Devlet Başkanı Yardımcısı Riek Machar ile Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit arasında anlaşmaya varıldı. Ancak 2014 Ocak ayından bu yana yapılan sekiz ateşkes anlaşmasının da sonuç vermemesi, son mutabakata yönelik beklentilerin düşmesine neden oluyor. Temmuz 2013'te Salva Kiir, aynı zamanda rakibi olarak gördüğü yardımcısı Machar'ı görevden almış ve 5 ay sonra da Machar'ı darbeye teşebbüs etmekle suçlamıştı. Kiir Dinka aşireti, Machar ise Nuer aşireti mensubu oldukları için iki grup arasındaki düşmanlık yeniden alevlenmişti. Kanlı iç savaşta on binlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Savaşta hem devlet güçlerinin hem de isyancıların 12 bin çocuk savaşçı kullandığı biliniyor. Tüm ülke neredeyse bir harabeye dönmüş durumda. Evler, okullar, hastaneler ve kiliseler saldırılara maruz kalıyor. Ülkede 4 milyon 500 bin kişi ise açlık tehlikesi ile karşı karşıya.

Yeni Şafak 

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.