İsrail'de "boykot yasası" tartışmaları

İsrail'de "boykot yasası" tartışmaları

İsrailli aktivist Ofer, boykot çağrısı yapan yabancıların ülkeye girişinin yasaklanması yönündeki tasarıya dair, "İsrail istihbaratı boykot çağrısı yapan aktivistler hakkında bilgi topluyor" dedi.

İsrail parlamentosu yasama komisyonundan geçen "boykot çağrısında bulunan yabancıların ülkeye girişinin yasaklanması" yönündeki tasarı, "İsrail, büyükelçilikleri aracılığıyla fişleme yoluna mı gidecek" sorusunu gündeme getirdi.

İlgili komisyon tarafından onaylanan tasarıyı AA'ya değerlendiren İsrailli insan hakları aktivisti Neiman Ofer, "İsrail istihbarat servislerinin boykot çağrısı yapan aktivistler hakkında bilgi topladıklarını sanıyorum" dedi. 

İsrail üzerinde ekonomik ve siyasi baskı oluşturarak Filistin topraklarındaki işgale son verilmesi hedefiyle faaliyette bulunan "Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi" anlamına gelen BDS (Boycotts, Divestment and Sanctions Movement) üyesi Ofer, "ahmakça bir yasa" olarak nitelendirdiği kararla ilgili, "Bu yasa tasarısının daha çok iç siyasete yönelik olduğu anlaşılıyor. Bu tür yasalar, İsrailli siyasetçilerin destekçileri nezdindeki kredisini daha da arttırıyor. Çünkü İsrail halkı bu tür ahmakça yasaları seviyor" ifadelerini kullandı.

İsrail'in ülkeye almak istemediği insanlarla ilgili bir veri bankasına sahip olduğunu belirten Ofer, "her bir kişi için boykotu destekledi ya da desteklemedi" demenin çok zor olduğunu dile getirerek, "Bu yasa İsrail'in zaten uyguladığı politikalara çok fazla birşey ekleyecek gibi durmuyor" görüşünü dile getirdi. 

İsrail Parlamentosu'ndaki Yasama İşleri Bakanlık Komisyonu pazartesi günü, "İsrail'in boykot edilmesi çağrısında bulunan yabancıların, kurum veya grup temsilcilerinin ülkeye girişinin yasaklanmasını" öngören tasarıyı onaylamıştı. Evimiz Yahudi bloğu milletvekili Yinon Magal tarafından sunulan tasarının yasalaşması için İsrail Parlamentosu Knesset'te üç aşamalı oylamadan geçerek onaylanması gerekiyor. 

Son yıllarda İsrail'e karşı boykot çağrısında bulunan pek çok aktivistin girişine izin verilmemişti. Uluslararası pek çok kurum, Filistin topraklarındaki ihlalleri nedeniyle İsrail'e ekonomik ve akademik boykot uygulanması ve yatırımların geri çekilmesi çağrısında bulunuyor. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.