İsrail ve ABD’ye rağmen BM’de Filistin bayrağı

İsrail ve ABD’ye rağmen BM’de Filistin bayrağı

BM Genel Merkezi’ne Filistin bayrağının asılmasını içeren karar tasarısı işgal devleti İsrail ve destekçisi ABD’nin karşı çıkmasına rağmen BM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi Filistin’de büyük sevince yol açtı.

Filistin bayrağının BM’ye asılmasına ilişkin tasarının kabul edilmesi Filistin’de  büyük  sevince yol açarken, İsrail ve ABD’yi ise  hayal kırıklığına uğrattı.  Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Filistin bayrağının BM’ye asılmasına ilişkin tasarının kabul edilmesiyle ilgili olarak, “Kendi kaderimizi belirleme hakkını kullandık” dedi. 

MANSUR: İSRAİL’DEN İZİN ALMAYACAĞIZ

BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamanın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan  Büyükelçi Mansur, söz konusu tasarıyı barışa engel görenlerin olduğuna ilişkin soru üzerine, “Kendi kaderimizi belirleme hakkımızı kullandık. Bayrağımızı BM’ye asmak için veya bu konuyu müzakere etmek için İsrail’den ya da herhangi birinden izin almayı beklemeyeceğiz” ifadesini kullandı. Mansur, tasarının kabulünü, “bağımsız Filistin devletinin kurulması konusunda önemli bir adım” diye niteledi. 

MALİKİ: TARİHİ BİR OLAY

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki de, BM binasına ve diğer merkezlerine Filistin bayrağının asılması yönündeki kararın onaylanmasını “tarihi bir olay” şeklinde niteleyerek, “Barışı korumak isteyenler, doğrunun yanında durmak için cesaretli olmalı” dedi. Maliki tarafından yapılan yazılı açıklamada, “BM binasına Filistin bayrağının asılması konusunda “evet” oyu kullanan ülkeler, Filistin’in ilkeleriyle bağdaşıyor. Bu karar, Filistinliler için bir umut mesajı, İsrail ve müttefiklerinin baltalamaya çalışmasına rağmen iki devletli çözüme verilen desteğin de göstergesidir” denildi.

 “BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ İÇİN ATILMIŞ ÖNEMLİ BİR ADIM”

Fetih Hareketi Sözcüsü Ahmed Assaf ise BM kararını, “1967 sınırları dahilinde başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletini somutlaştırmak için atılmış önemli bir adım” şeklinde değerlendirerek, “Bu, sembolik bir adım da olsa Filistin halkının verdiği kurbanların semeresidir. Aynı şekilde, Filistin halkının başta vatanlarına geri dönme ve bağımsız devlet kurma olmak üzere meşru ulusal haklarındaki ısrarlarının kazanımıdır” diye konuştu. Assaf, söz konusu kararın, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın “İsrail işgalini kesin şekilde reddeden akıllı, sakin diplomatik çalışmalarının” da bir sonucu olduğu görüşünü dile getirdi.

İSRAİL VE ABD BAŞTA OLMAK ÜZERE 9 ÜLKE KARŞI ÇIKTI

Filistin bayrağının BM Genel Merkez binası ve diğer merkezlere asılmasına ilişkin tasarı, BM Genel Kurulu’nda önceki gün yapılan oylamada, 193 üye ülke arasından, 119 ülkenin “evet” oyunu alarak kabul edilmişti. 45 ülkenin çekimser kaldığı tasarıya 8 ülke “hayır” oyu vermişti. Tasarıya “hayır” oyu veren ülkeler, İsrail, ABD, Kanada, Avustralya, Marshall Adaları, Tuvalu, Palau ve Mikronezya olarak sıralanmıştı. Filistin, 29 Kasım 2012’de BM’de “üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne yükselmişti. Filistin bayrağını BM Genel Merkezi’nde göndere, 70. Dönem Genel Kurul toplantıları için ABD’ye gelecek Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın çekmesi bekleniyor. 
Filistin’in, BM’ye üye olmayan gözlemci devlet statüsünü kazanması için 2012’de yapılan oylamada ise 193 üye ülkeden 138’i Filistin’i desteklemişti. Oylamada 9 ülke hayır oyu verirken, 41 ülke çekimser kalmıştı.

yeniakit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.