İsrail Kudüs'te teleferik hattı inşa etmeyi planlıyor

İsrail Kudüs'te teleferik hattı inşa etmeyi planlıyor

İsrail’in Kudüs’te kontrolünü sağlamlaştırmak için inşa etmeyi planladığı teleferik hattına mimarlar ve aktivistler tepki gösteriyor.

İsrailli proje yöneticileri, teleferik hattının kenti trafik gürültüsünden kurtaracağı ve saatte 3 bin turisti batı yakasından Doğu Kudüs’teki tarihi bölgeye taşıyacağını iddia ediyor.

Gerginliğin yüksek olduğu kentte, İsrail’in planladığı projeler Filistinlilerin tepkisini çekiyor.

Planlanan proje, Kudüs’teki eski şehirde Arap mahallelerinin kalbinde yer alan Yahudi milliyetçisi bir grup olan Elad Vakfı ile doğrudan bağlantılı.

İnşa edilmesi planlanan teleferik hattının son istasyonu, Elad Vakfı tarafından işletilecek turizm merkezine entegre edilecek.

Kudüs’te eşitliği destekleyen bir grup Ir Armim’den olan Betty Herschman, teleferik projesinin, barış sürecine yönelik olasılıkların yok edilmesine zemin hazırladığını söylüyor.

İsrail son yıllarda Filistinlilerin tepkisini çeken projeler hayata geçiriyor. İsrail, Tel Aviv’den başlayan ve Burak (Ağlama) Duvarında son bulan bir hafif raylı tren hattı çalışması da yapıyor.

Filistinliler, söz konusu projeyi İsrail'in hız kesmeden devam ettiği işgal altındaki Doğu Kudüs'ü Yahudileştirme politikasının bir parçası olarak görüyor.

Doğu Kudüs'teki nüfus yapısını Yahudiler lehine değiştirmeye çalışan İsrail yönetimi, uluslararası hukuka aykırı olarak burada 10 Yahudi yerleşim birimi inşa etti.

Yahudi olmayanların ikamet etmesinin yasak olduğu bu yasa dışı yerleşim birimlerinde 200 binin üzerinde kişi yaşıyor.

İsrail, Doğu Kudüs’ün işgaline hız verecek

Haaretz gazetesi, bu yılbaşında, İsrail kabinesinin Doğu Kudüs'ün daha fazla "İsrailli" yapılması için 560 milyon dolarlık yardım fonunu onayladığı duyurmuştu.

Kabinenin onayından geçen ve 5 yıllık bir süreyi kapsayan fonun Doğu Kudüs'teki Filistinlilere ait okullarda İsrail müfredatına geçilmesinin teşvik edilmesi ve Doğu Kudüs'teki "sosyal hizmetlere" harcanması planlanıyor.

Plana göre ayrıca, İsrail'in Doğu Kudüs'teki bazı bölgelerde yeniden inşa faaliyetlerinde bulunması amaçlanıyor.

Kaynak: AA, AP, Times of Israel

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.