İsrail eğitime de darbe vuruyor

İsrail eğitime de darbe vuruyor

Gazzeli öğrenciler İsrail'in sınır kapılarını kapatması nedeniyle eğitim görmek için Türkiye'ye gelemiyorlar.

Eğitimlerini Türkiye'de tamamlamak isteyen 86 Filistinli, Mısır sınırındaki Refah ile İsrail kontrolündeki Beyt Hanun (Erez) sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle kazandıkları bursları kaybetme korkusu yaşıyor.

AA muhabirine konuşan öğrenciler, Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapatmaya devam etmesi ve İsrail'in de Beyt Hanun Sınır Kapısı'ndan geçiş için gerekli izni vermemesi nedeniyle eğitimlerine başlayamadıklarını anlattı.

Marmara Üniversitesi'ne doktora öğrencisi olarak kabul edilen Muhammed el-Hamayide, "Burs için yaptığımız başvurunun ardından geçen Ağustos ayında Türkiye'ye vize aldık. Refah Sınır Kapısı'nın 85 gündür kapalı olması ve İsrail'in geçiş izni vermede ihmalkar davranması nedeniyle Türkiye'ye gidemiyoruz" dedi.

Türkiye'de eğitimin yaklaşık 2 ay önce başlamış olması nedeniyle kazandıkları bursu kaybetmekten korktuklarını belirten Hamayide, Gazzeli öğrencilerin sınır kapılarından geçişinin kolaylaştırılması için yetkili makamlara harekete geçme çağrısı yaptı.

- Öğrencilerin kazandıkları bursu kaybetme ihtimali

Türkiye'de tıp eğitimi alacak olan Esma Mesud, burslu öğrenci olabilmek için çok çaba sarfettiklerine işaret ederek, eğitimlerine devam etmelerinin önündeki tek engelin sınır kapılarının kapalı tutulması olduğunu söyledi.

Mesud, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Rami el-Hamdallah'ın, Refah Sınır Kapısı'nın açılması için Mısır yönetimiyle bağlantıya geçmesini istedi.

Konya Selçuk Üniversitesi Diş Fakültesi öğrencisi İslam Ebu Şemmale ise 86 öğrencinin kazandığı bursu kaybetme ihtimali olduğunu hatırlatarak, eğitimlerini yurt dışında tamamlamalarının en tabi hakları olduğunu kaydetti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.