İsrail Batı Şeria'da bir okulu yıkmak istiyor

İsrail Batı Şeria'da bir okulu yıkmak istiyor

İsrail, Batı Şeria'daki bir köyde bulunan ve 65 öğrencinin eğitim gördüğü bir bedevi okulunun yıkılacağı yönünde köy halkına uyarılarda bulunuyor.

Batı Şeria'da, Ramallah ve Eriha kentlerini birbirine bağlayan ve yerel halk tarafından el-Muarricat yolu olarak bilinen yolun yakınlarında bulunan küçük köylerden oluşan yaklaşık 10 bin nüfuslu çöl bölgesinde teneke evler arasında yükselen ve 65 öğrencinin eğitim gördüğü bölgenin tek okulu da İsrail ordusu tehdidi altında.

İsrail ile Filistin kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 1993 yılında imzalanan Oslo anlaşmasına göre İsrail tarafından kaçak yapı kapsamında sayılan Arab Kaabana adındaki teneke okulun boşaltılması için İsrail ordusu tarafından uyarı verildi.

Okulun Bölge halkı tarafından 1968 yılında çadır şeklinde kurulduktan sonra 1987 yılında teneke bina şeklini aldığı belirtildi.

AA'ya konuşan teknoloji öğretmeni Yusuf el-Merağima, ''Okul'da elektrik olmadığı için dersleri Güneş ışığından yararlanarak yaptıklarını, teknoloji dersini ise kendisine ait dizüstü bilgisayarı kullanarak öğrencilere bilgisayarla alakalı teknik bilgiler vererek yaptığını'' söyledi.

İsrail'in bölgeyi boşaltarak Yahudi yerleşim birimine dönüştürmek istediği için bölgedeki tek okulu yıkmak istediğini aktaran köy halkı, okul yıkılsa bile köylerinden ayrılmayacaklarını vurguluyor.

Konuyla alakalı AA muhabirine bilgi veren Okul müdürü Mahmud el-Acremi, ''İsrail ordusu, 1993 yılında israil ve FKÖ arasında imzalanan Oslo anlaşmasının C maddesine göre okulun izinsiz yapı kapsamında sayıldığını ve bu okulun yıkılacağını'' kendilerine bildirdiğini söyledi.

el-Acremi,''İsrail ordusu, okulun yıkılacağına dair bundan önce defalarca uyarı göndermişti, onlar bölgede yeni Yahudi yerleşim birimleri kurmak için, bölge sakinlerini yerlerinden etmek istiyorlar'' ifadelerini kullandı.

İsral'in Oslo anlaşmasını öne sürerek bölge halkının Okul'un yakınlarında bulunan Su kaynaklarını kullanmasına izin vermediğini anlatan Acremi, ''Su kaynakları sadece birkaç metre yakınımızda ama İsrail bu suyu kullanmamızı engelliyor'' şeklinde konuştu.

Parmağıyla okul yakınlarında bulunan ağaçlıklara işaret eden Acremi, ''İsrail ordusu bize aynı zamanda bu ağaçlarında söküleceğine dair uyarı gönderdi, burada herhangi bir hayat belirtisi istemiyorlar'' dedi.

- Öğrenciler daha iyi bir gelecek hayalleri kuruyor

Öte yandan okulda eğitim gören bazı öğrencilerde AA muhabirine okuldaki eğitimleri ve gelecekteki hedeflerinden bahsetti.

Mühendis olmak istediğini söyleyen okul öğrencilerinden Hişam Süleymani ''Bizim barış içinde yaşamamızı istemiyorlar, Okullarımızı ve meskenlerimizi yıkmak istiyorlar fakat biz geri döneceğiz ve ülkemizi yeniden kuracağız'' diyor.

Sekizinci sınıf öğrencisi Asya Melihat ise, ''İsrail bize karşı baskılarını sürekli olarak sürdürüyor, bizim herhangi bir şey inşa etmemizi bir taş bile koymamızı istemiyorlar, okullarımızı yıkarak eğitim görmemizi engellemek istiyorlar, bizim vatanımızı terk etmemizi istiyorlar ama gitmeyeceğiz burada kalacağız ve vatanımızı Yahudi yerleşimcilere terk etmeyeceğiz'' diye konuşuyor.

Aynı sınıfta bulunan bir başka öğrenci Nida Melihat da ''Bu medrese bizim sahip olduğumuz tek şeydir, onu yıksalar yeniden yaparız'' diyor.

İsrail'in Filistin'i işgal etmeye başladığı 1967 yılından önce mağaralardan edindikleri meskenlerde yaşayan ve işgal sonrası ise teneke evlerde yaşamlarını sürdüren bedevilerden oluşan köy sakinleri, İsrail ordusunun bundan evvel de okulu yıkmakla tehdit ettiğini ve son olarak kaçak yapı olduğunu iddia ederek okulun yıkılacağını ve bu yüzden boşaltılmasını istediğini ifade ediyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.