İsrafa yeni çare: Kahve ve çay posasını atmayın kek yapın

İsrafa yeni çare: Kahve ve çay posasını atmayın kek yapın

Sabah çayınızı veya kahvenizi demledikten sonra, yaprakları ve telveyi atmadan önce bir kez daha düşünmek isteyebilirsiniz. Yeni araştırmalar, artıklardan elde edebileceğiniz çok daha fazla şey olduğunu gösteriyor

Suudi Arabistan'daki Kral Faysal Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, bir sonraki kek tarifinize kullanılmış kahve telvesi veya çay yaprağı eklemeniz halinde, bunun, pişmiş ürünün besin değerini artırabileceğini ve raf ömrünü uzatabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, "Harcanmış çay ve kahve telvelerinin pandispanya karışımına dahil edilmesiyle, kekin besin değeri artırılabilir ve tüketicilere ek sağlık yararları olabilir. Tozlardaki biyoaktif bileşiklerin varlığı aynı zamanda potansiyel antioksidan aktiviteye de katkıda bulunuyor ve depolama sırasında mikrobiyal büyümeyi geciktiriyor." dedi.

Çay ve kahve dünya çapında en popüler içecekler ve günlük dozda antiinflamatuarlar, antioksidanlar, lif ve hatta bilişsel ve kardiyovasküler faydaları olan bazı biyoaktif bileşikler sağlar.

Ne yazık ki çoğumuzun bu içecekleri yapma şekli oldukça israflı.

Demleme sonrasında çay ve kahve ürünlerinin yaklaşık yüzde 90'ı çöp sahasına atılıyor.

Son yıllarda bilim insanları tüm bu atıkları daha iyi bir şekilde değerlendirmenin olası yollarını araştırıyorlar.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, çimentoya kömürleşmiş kahve telvesi eklenmesinin malzemeyi yüzde 30 daha güçlü hale getirebildiğini buldu.

Bilim insanları ayrıca gıdaları zenginleştirmek için çay ve kahve atıklarının kullanılmasını da önerdi.

Örneğin 2020'de araştırmacılar, besin değerlerini artırmak amacıyla glutensiz kurabiyelere kullanılmış kahve telvesi ekleme fikrini keşfettiler .

trt

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.