İspanya'da çevre düzenlemesi: İzmarit başına para alınacak

İspanya'da çevre düzenlemesi: İzmarit başına para alınacak

İspanya'da yeni çevre düzenlemeleri uyarınca yürürlüğe giren bir karara göre, tütün şirketleri, her yıl sigara içenlerin attığı milyonlarca sigara izmaritini temizlemenin faturasını ödeyecek

Cuma günü yürürlüğe girecek karar, atıkları azaltmak ve geri dönüşümü artırmak için tasarlanmış bir önlem paketinin parçası olarak hayata geçecek. Düzenleme ayrıca, tek kullanımlık plastik çatal bıçak takımı ve tabaklar, kulak çubukları, plastik bardaklar ve pipetlerin yanı sıra plastik gıda ambalajlarının azaltılmasını da içeriyor.

‘PLASTİKLERDEN DAHA ÇOK KİRLETİYOR’

Sigara izmaritleri, en yaygın çöplerden biridir ve arsenik ve kurşun gibi zehirli maddeler yayan süreçte ayrışması yaklaşık 10 yıl alır. Sivil toplum kuruluşu olan Ocean Conservancy’ye göre, sigara izmaritleri, okyanusa atılan tahminen 5 milyar ile plastik poşet ve şişelerden daha fazla deniz kirliliğe neden oluyor.

MALİYETİ BİLİNMİYOR

Sigara üreticileri ayrıca halkı halka açık alanlara izmaritlerini atmamaları konusunda eğitmekle yükümlü olacak, ancak temizliğin nasıl uygulanacağı veya maliyetinin ne olacağı belirsizliğini koruyor.

Yasa, tek kullanımlık plastiklerin kullanımını sınırlayan ve çevreyi kirletenlerin sebep olduğu çöpleri temizlemeye mecbur etmeyi amaçlayan bir Avrupa Birliği düzenlemesine uygun olarak hazırlandı.

‘İZMARİT BAŞINA 20 CENT’ PROJESİ

Bu yılın başlarında Katalan yönetimi, sigara izmaritlerinin tanesinin 0,20 euroya satılabileceği bir program getirmeyi teklif etti, ancak plan henüz uygulamaya konmadı. Tütün şirketlerinin, yeni düzenlemelerin maliyetini tüketiciye yansıtacağı ve alışkanlığı bırakması için bir teşvik daha sağlayacağı düşünülüyor.

Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.