İspanya, Hollanda, Yunanistan ve İsveç'te Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

İspanya, Hollanda, Yunanistan ve İsveç'te Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

Avrupa'da vicdanını kaybetmeyen halklar yöneticilerinin aksine Filistin'e destek vermeye devam ediyor

İspanya'nın başkenti Madrid'de Filistin'e destek için yürüyen binlerce kişi, uluslararası topluma "derhal ve kalıcı ateşkes için İsrail'e baskı yapması" çağrısında bulundu.

"Madrid Filistin ile Üniter Asamblesi" adlı örgütün çağrısıyla organize edilen, toplamda 187 dernek ve kuruluşun destek verdiği gösteri için Avila, Barselona, Sevilya, Valladolid, Leon, Bilbao, Burgos'un da aralarında olduğu İspanya'nın 20 kentinden binlerce kişi Madrid'e geldi.

"Her zaman Filistin direnişiyle" başlığı altında kent merkezinde yapılan yürüyüşte Filistin bayrakları taşıyan İspanyollar, "İsrail'e boykot", "Bu bir savaş değil, soykırım", "Katil Netahyahu", "Özgür Filistin", "Adalet", "İsrail vuruyor, ABD ve AB sponsorluk yapıyor" sloganları attı.

Okunan manifestoda "derhal ve kalıcı ateşkes" çağrısı yapılırken İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki işgal ordusunu çekmesi, İsrail devletinin Filistin halkına uyguladığı soykırıma son vermesi, Gazze'ye uygulanan ambargoların kaldırılması, İsrail ile silah ticaretinin durdurulması ve bu ülkeye ekonomik yaptırımlar getirilmesi istendi.

Ayrıca İspanya hükümetinden İsrail ile tüm siyasi, diplomatik, ekonomik, kültürel, sportif ilişkileri kesmesi talep edildi.

Filistin halkının, "sömürgeleştirilmiş, apartheid ve etnik temizlik kurbanı bir halk olduğu" vurgulanan manifestoda, Birleşmiş Milletler kararlarında tanınan Filistin halkının direnişine her türlü imkanla tam destek verileceği bildirildi.

Yürüyüşe, aralarında Podemos partisi lideri İone Belarra'nın da olduğu, İspanya'daki sol görüşlü partilerden bazı milletvekilleri de katıldı.

TURİZM FUARINDAKİ İSRAİL STANDI ÖNÜNDE EYLEM

Diğer yandan Madrid'de düzenlenen uluslararası turizm fuarı Fitur'daki İsrail standı önünde eylem yapıldı.

Bir grup İspanyol, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında öldürülen sivil Filistinlilerin fotoğraflarını gösterip, İsrail'i soykırımla suçlayan sloganlar attı.

Fuarın ilk gününden itibaren stant çevresinde bulunan İsrailli güvenlik görevlileri eyleme müdahale etmeye çalışsa da göstericiler sloganlarını attıktan sonra protestolarını sonlandırdı.

İSVEÇ'TE BİNLERCE KİŞİ FİLİSTİN'E DESTEK İÇİN YÜRÜDÜ

İsveç'in başkenti Stockholm'de Filistin'le dayanışma gösterisi için toplanan yaklaşık 15 bin kişi, İsveç Dışişleri Bakanlığı önüne yürüdü.

Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla Stockholm'deki Odenplan bölgesinde toplanan yaklaşık 15 bin gösterici, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçunu durdurmasını istedi.

Göstericiler, "Gazze'de çocuklar öldürülüyor", "Soykırımı durdurun", "Sonsuza kadar Filistin" yazılı pankartların yanı sıra Gazze'de öldürülen çocukları temsilen maketler taşıdı.

"Filistin'e özgürlük", "Soykırımcı İsrail", "İsrail'e boykot" sloganları atan göstericiler, daha sonra İsveç Dışişleri Bakanlığına yürüdü.

ABD ve İsveç'in İsrail'e verdiği desteğe tepki gösteren protestocular, iki ülkenin İsrail'in işlediği savaş suçlarına ortak olduğunu savundu.

Göstericiler, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ü de İsrail'e verdiği destekten dolayı istifaya davet etti.

YUNANİSTAN'IN BAŞKENTİ ATİNA'DA FİLİSTİN'E DESTEK YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları devam ederken, Yunanistan'ın başkenti Atina'da Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi.

Eleftheria (Özgürlük) Parkı'nda bir araya gelen eylemciler İsrail'in Atina Büyükelçiliği'ne yürüdü.

Önce ABD'nin Atina Büyükelçiliği önünden geçen eylemciler İngilizce sloganlar atarak, İsrail'e verilen desteğin sona erdirilmesini talep etti.

Yürüyüş boyunca Atina sokaklarında "Filistin"e Özgürlük" sloganları yankılandı.

"Adalet olmadan çözüm olmaz" sloganı da atan eylemciler özgür bir Filistin devleti kurulmasının çözüm için şart olduğunu vurguladı.

Eylemciler İsrail'den Filistin'e yönelik saldırılarını durdurmasını istedi ve dünya halklarını tarihin doğru yanında durarak, Filistin'e destek vermeye davet etti.

Gösteriye katılan Yunanistan Müslümanlar Derneği Başkanı Naim el Gadur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) dün İsrail aleyhine verilen tedbir kararını değerlendirdi.

Filistin'e yönelik saldırıların henüz bitmemiş olması nedeniyle dünkü kararın Filistin'i destekleyenleri çok da fazla mutlu edemediğini belirten Gadur, "En azından tarihte ilk kez İsrail Devleti, kendisinin hukukun üzerinde olmadığını görmüş oldu." dedi.

UAD'den çıkan kararın bir başlangıç olduğunu vurgulayan Gadur, "Şimdi Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne gitme, birlik olarak İsrail'i durdurma zamanı geldi." diye konuştu.

Ailesinin büyük bir kısmı hala Gazze'de olan Filistinli Hasan Mühendis ise şunları söyledi:

"İsrailliler Gazze'de çocuklarımızı topladı, darbetti. İsrail, Filistinlilere güvenli yerlere gitmelerini söylüyor ancak güvenli bir yer yok. Oğlumu aldılar. Oğlum 16 yaşında. Onu alıp götürdüler ve şu anda nerede olduğunu bilmiyoruz. Özgür dünyadan özgürlüğümüzü kazanıp kendi devletimizi kurmamız için bize destek vermesini istiyoruz."

HOLLANDA’DA ARAÇ KONVOYUYLA FİLİSTİN’E DESTEK GÖSTERİSİ YAPILDI

Hollanda’nın Rotterdam kentinde, araç konvoyuyla Filistin’e destek gösterisi düzenlendi.

Waalhaven otoparkında toplanan yüzlerce gösterici, Filistin’e destek vermek ve Gazze’deki katliama dikkati çekmek amacıyla araçlarıyla konvoy oluşturdu.

Filistin bayrakları ile "Artık baskı yok, özgürlük zamanı" ve "Filistin’e özgürlük" yazılarını araçlarına yapıştıran göstericiler, kentin merkezi noktaları ve Erasmus Köprüsü'nden geçti.

Güzergah boyunca Filistin’e destek sloganları atılan eylemde göstericiler, korna çalarak Gazze’deki katliama dikkati çekti.

Bazı göstericiler, Erasmus Köprüsü'ne büyük bir Filistin bayrağı astı.

Geniş güvenlik önlemleri alan polis, güzergah boyunca yolları trafiğe kapattı.

Gösteriyi organize edenler, başladığı yerde son bulan konvoya yaklaşık 100 aracın katıldığı bilgisini paylaştı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.