İslamiyeti Risale-i Nur'dan dinleyen İngilizler'in tepkisi

İslamiyeti Risale-i Nur'dan dinleyen İngilizler'in tepkisi

İrfan Mektebi Dergisi'nin yayınlanan İngiltere'de İslam yazı dizisinin Ocak sayısında İngiltere'deki Risale-i Nur hizmetleri anlatıldı.

Risale Haber - Haber Merkezi

Hayrat Vakfı İngiltere temsilciği ve Hampshire bölgesinde faaliyet gösteren Hampshire İslami Tebliğ ve Davet Derneği (HIOS) İslamiyetin latif ve parlak hakikatlerini İngiltere’de anlatmaya devam ediyor.

İNGİLİZ ÇOCUKLARLA BİRİNCİ SÖZ ve CENNET DERSİ

Geçtiğimiz dönemde, Winchester Üniversitesi, Queen Mary College, The Vyne College gibi okullardaki seminerler ile Basingstoke Discovery Centre, Brighton ve Southampton’daki İslamî tanıtım sergilerinden sonra son olarak bölgedeki Petersfield Müzesi’nde üç ayrı ilkokulun öğrencilerine İslamiyetin anlatıldığı bir dizi seminer düzenlendi.

İSLAMİYET; NURDUR, RAHMETTİR

Menfur Paris saldırılarının hemen iki üç gün sonrasına tevafuk eden müzedeki seminer ve atölye çalışmasına üç ayrı okuldan öğrenciler, öğretmenler ve okul müdürleri de dâhil olmak üzere toplamda 100’e yakın kişi katıldı. Soruların çokluğu, dikkatle dinleyenler ve not alanlar İslamiyet ile ilgili mevzuların ne kadar ilgi çektiğini bir kez daha gösterdi. Yaşları 5 ile 11 arasında olan bu pırlanta gibi yavrular ile ona eşlik eden öğretmenleri, İslamiyetin güzelliklerini Risale-i Nur perspektifinden dinlediler, alkışladılar ve anlatanlara teşekkür ettiler.

UMUMİ OTURUMDA BİRİNCİ SÖZ

Önce üç okulun ve öğrencilerinin tamamına genel oturumda “İslamiyet’te Şükür” konulu bir takdim yapıldı. Hayrat Vakfı İngiltere temsilcisi, Hamza Berat Öztaş’ın yaptığı sunumda, Birinci Söz’den yola çıkılarak, Rabbimizin bize verdiği nimetlere karşılık O’na teşekkür etmek gerektiği vurgulandı.

Risale-i Nur’dan ilgi çekici örnekler ve renkli resimlerle süslenen sunumunda, hediye getiren bir postacının elinin ayağının öpülüp hediyeyi gönderen padişaha teşekkür edilmezse nasıl büyük bir yanlışlık olacağı anlatıldı.

Öyle de insanlara verilen hayat, sağlık, vücudumuz, gıdalarımız gibi daha birçok nimetin hakiki göndericisinin Yaratıcımız, Hâlıkımız olan Allah olduğu çocukların anlayacağı bir üslup ile verildi. Diğer dinlerden bir papaz ve bir yahudinin de sunum yaptığı oturumda, İslam dini ile ilgili yapılan sunumun sonunda ezan okundu ve bu sunum en çok alkış alan sunum oldu.

HER SINIF İÇİN AYRI DERS

Umumi oturumun ardından her sınıf ayrı gruplar halinde geldiler. Başlarında müdürleri ve öğretmenleri de olan öğrencilerin küçük yaşlarına rağmen harika ve müdakkik sorular sorulması sevindiriciydi. İslamiyetin güzel ve tatlı ve latif hakikatleri, günahsız çocukların sorularıyla buluştu ve harika bir hüsn-ü kabul gördü.

Allah’ın varlığı, Kur’an-ı Kerim, cennet, helal gıda ile ilgili soruların yanında hac ve zekât ile beraber İslam’da çocukların vazifeleri, bir namazın ne kadar uzun sürdüğü sorulan sorulardan bazılarıydı. Her sınıfın birbirinden farklı soruları ve çocukların heyecanlı ve coşkulu katılımları istikbale dair ümit verdi. Çocukların seviyesine inilerek esprili ve eğlenceli olarak verilen cevapları çocuklar çok sevdi.

BİR KÖY MUHTARSIZ OLMAZ

Özel oturumlarda en çok gelen sorular, Allah’ın varlığı ile alakalı idi. Sunumlarda, Risale-i Nur’da geçen meşhur “Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz, sâhibsiz olamaz. Bir harf kâtibsiz olamaz, biliyorsun. Nasıl oluyor ki nihâyet derecede muntazam şu memleket hâkimsiz olur?” sözünü çok iyi dinleyen çocuklar ezber derecesinde konuyu anladılar.

Nasıl ki, şu perdenin arkasından size bir el pasta ikram etse, siz onu perdeden bilmezsiniz. Perde kardeş, sen çok iyisin, ne güzelsin, demezsiniz. Bilirsiniz ki arkasında biri var, size o lezzetli pastayı o veriyor. Aynen öyle de elmayı ağaçtan değil, yağmuru buluttan değil, Allah’ın rahmetinden bilmelisiniz, tarzındaki anlatımlar çocukları cezb etti.

MÜDÜRLER VE ÖĞRETMENLER SORDULAR, NOT ALDILAR

Öğrencilerin yanında soru sorarken çekinen öğretmenler, teşvik ve motive edildikten sonra sorularını sormaya başladılar. Önce çekinerek sorulan soruların yerini samimi ve hakikaten öğrenmek için sorulan sualler aldı.

Öğretmenlerin bazılarının, cevapları ciddi not alıp yazdıkları gözlendi. Okul müdürlerinin de katıldığı özel oturumda, onların da soruları mukni cevaplarını buldu.

“OKULUMUZDA İSLAMİYETİ ANLATIN”

Okul müdürlerinden Türkiye’ye defalarca gitmiş ve İslamiyet’e dair daha fazla malumatı olan John C, ismindeki müdür, aslen Anglikan Kilisesi’ne bağlı ilkokullarına gelip din kültürü derslerinde Müslüman bir ziyaretçi öğretmenin ders vermesini ve öğrencilerin sorularını birebirde sorabilecekleri bir Müslümanla tanışmalarını talep etti.

Bu okuldan sonra başka okulların da aynı taleple gelebileceklerini söyleyen ilkokul müdürü, “İngiltere’nin bazı bölgelerinde Müslüman çok az. Çocuklarımız, Müslümanlar kimdir, neye inanırlar bilmiyorlar. Şu anda, tek kaynak maalesef medya. Bu da beni rahatsız ediyor. Doğru bilgiye çocuklarımızın ihtiyacı var.” dedi.

ÇOCUKLARIN SEVİNCİ

Sunumların, soruların ve cevapların ardından dağılan öğrencilerin müze çıkışında servislerini beklerken Hampshire İslami Tebliğ ve Davet Derneği Başkanı’na karşı samimi sevgi gösterisinde bulunmaları ve el sallayıp uğurlamaları ise fıtratları Müslüman olan çocukların, bu seminerlerden ciddi istifade ettiğini ve Risale-i Nur’a olan fıtri iştiyaklarını gösterdi.

İSTİKBAL İSLAMİYETİN

İslamiyetin öcü gibi gösterilip insanların İslam’dan soğutulmaya çalışıldığı bir dönemde, İngiliz çocukların birinci elden İslamiyeti dinlemeleri hepimizi sevindiriyor ve gayrete getiriyor. İslam karşıtlarının maksatlarının aksine hakikati arayan insanlara İslamiyeti anlamak için araştırma ve sorgulama imkânı doğuyor.

Avrupalıların hakperest olanları, İslamiyet ile şerefleniyorlar ve bunun gibi nice sistematik faaliyet, seminer, konferans, sergi ve buluşmalar vasıtasıyla inşaAllah daha niceleri hem dünyevi saadetlerini hem de uhrevi saadetlerini kazanacaklar. İslamiyet; nurdur, rahmettir.


Kaynak: RisaleHaber.com

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum