İslâmiyet akıl, hikmet ve mantık üzerine müesses olmuştur

İslâmiyet akıl, hikmet ve mantık üzerine müesses olmuştur

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

﴾ اَلاَ اِنَّهُمْ هُمُ السُّفَهَۤاءُ 1 ﴿ : Bilinmesi lâzımdır ki, Kur'ân-ı Kerimin, nifakın aleyhine kesretle yaptığı şiddetli tehditler ve takbihlerin sebebi, ancak ve ancak âlem-i İslâmın nifak şubelerinden gördüğü darbelerdir.

اَلاَ ikaz âleti olup, sefahetlerini teşhir ve efkâr-ı âmmeyi sefahetlerine istişhad etmek için zikredilmiştir. Hakikati göstermek için bir âyine ve hakikate delâlet için bir delil vazifesini gören اِنَّ lisan-ı haliyle, "Hakikate bakınız, onların zahirî safsatalarının aslı yoktur, aldanmayınız" diyor.

Hasrı ifade eden هُمْ 2 kelimesi, nefislerine iddia ettikleri tezkiyeyi red ve mü'minlere isnat ettikleri sefaheti def eder. Yani, bir lezzet-i faniye için âhiretini terk eden sefihtir. Bâki bir mülkü hevesat-ı faniyesinin terkiyle satın alan sefih değildir.

اَلسُّفَهَۤاءُ 3 deki elif ve lâm, hükmün malûmiyetine ve kemaline işarettir. Yani, onların sefaheti malûmdur. Ve sefahetin son sistemi onlardadır.

﴾ وَلٰكِنْ لاَ يَعْلَمُونَ 4 ﴿ cümlesinde üç işaret vardır:

Birincisi: Hakkı bâtıldan, iman mesleğini nifak mesleğinden temyiz etmek, ancak ilim ve nazar ile olur. Fakat yaptıkları fitne ve fesatları zahir olduğu için, ednâ bir şuuru olan farkında olur. Buna binaen, Kur'ân-ı Kerim birinci âyeti وَلٰكِنْ لاَيَشْعُرُونَ ile zeyillendirmiştir.

İkincisi: لاَيَعْلَمُونَ 5 gibi, âyetlerin sonunda zikredilen اَفَلاَ يَعْقِلُونَ اَفَلاَ يَتَدَبَّرُونَ اَفَلاَ تَتَذَكَّرُونَ 6 gibi cümleleriyle, İslâmiyetin akıl, hikmet ve mantık üzerine müesses olduğuna işaret etmiştir ki, İslâmiyeti herbir akl-ı selimin kabul etmesi, İslâmiyetin şânındandır.

Üçüncüsü: Onlardan iraz etmek ve onlara itimat etmemek lâzımdır. Çünkü cehillerini bilmediklerinden, nasihatin onlara tesiri olmuyor.

Dipnot-1: "Biliniz ki akılsız ve ahmak olanlar yalnızca kendileridir." Bakara Sûresi, 2:13.
Dipnot-2: Onlar.
Dipnot-3: Sefihler, malını ve hayat sermayesini sorumsuzca harcayanlar, beyinsizler.
Dipnot-4: "Ancak onlar bilmezler." Bakara Sûresi, 2:12.
Dipnot-5: Bilmezler.
Dipnot-6: Akletmezler mi? Düşünmezler mi? Akıllarını kullanmazlar mı?

Bediüzzaman Said Nursi
İşârâtü'l-İ'câz